Parkour - med staden som gym!

Maskrosorna lyser ikapp med kvällssolen på gräsmattan framför Luma tvärbanestation. I en stor ring står en grupp fyrtioplussare och värmer upp inför parkourpasset. Handleder, fotleder – allt ska mjukas upp innan det är dags att angripa stadsmiljön på ett helt nytt sätt.

Med den egna kroppen som enda utrustning gäller det att ta sig fram så snabbt, effektivt och kontrollerat som möjligt. Allt man stöter på, såsom parkbänkar, stolpar, räcken, murar och trappor, blir utmaningar på vägen.

KarinSibelle Colliander tycker att det svåraste är att hitta balansen, att våga lita på sin kropp. Hon har tränat en del på gym tidigare, men parkour är något helt annat.

- Det är så roligt, man känner sig som barn på nytt! Fast det är betydligt svårare än det ser ut.

 
Foto: Johanna Wulff

Tyst och smidig som en katt
Ledare Åsa Ingvarsson är sjukgymnast och tränade gymnastik som liten, senare kampsport, klättring och stunt. Hon tycker att parkour kombinerar allt hon hållit på med och gillar det för att man inte behöver någon utrustning och för att det är så tillåtande.

Det roligaste tycker hon är att hitta nya ställen och få in en slinga som man utför i ett flöde, att leka sig fram. Hon brukar träna tillsammans med kompisar.

- Tyvärr förknippar en del sporten med vandalisering och klotter, men oftast tycker folk att det är kul och stannar upp och tittar.

Hon tror inte att skaderisken är större än i någon annan sport och menar att det är en utmärkt träningsform för alla åldrar eftersom var och en utgår från sina fysiska förutsättningar.

I parkour övar man upp styrka, kondition, koordination och balans och träningen är målet i sig. Utövarens ambition är att förfina rörelsen intill perfektion, att röra sig tyst och smidigt som en katt.

Springa uppför en vägg
Johan Moberg går kursen tillsammans med sin fru och kanske ger de sig ut och tränar tillsammans i sommar. I vanliga fall tränar han mest badminton och löpning och efter första gångens styrkeövningar fick han rejält med träningsvärk.

- Att springa uppför en vägg kändes helt omöjligt från början, men när jag väl klarade det var det en otroligt häftig känsla.

 

Till hösten ser han fram emot fortsättningskursen.

Här hittar du alla bilder från kursen parkour!