Barnens recept finansierar Kinaresa

Det hackas, steks och kryddas och aromerna korsar varandra när årskurs sex på Stockholms Internationella Montessoriskola gästar Medborgarskolans kurskök. Här lagas bland annat sushi, omelett, vitlöksdoftande pasta och kryddiga kycklingrätter. Men det är ingen kurs de går, utan de håller på och sammanställer en kokbok med ett sextiotal egna recept.

Gordon Ferngren gör kebabrulle och fetaostsallad efter ett recept han har skrivit själv med lite hjälp av sin mamma. Han har redan en del vana vid grytorna. – Jag lagar mat själv varje tisdag och torsdag innan jag och min lillasyster går till karateträningen. Fast då blir det oftast enklare rätter, som pasta.

Aptitretande matbilder
Vartefter maträtterna blir klara får de en snygg presentation och tillsammans med passande rekvisita blir de fotograferade. Resultatet ska bli en kokbok som sexorna ska sälja för att få ihop pengar till en Kinaresa längre fram.

Agnes Malmborg skållar mandel till sin egen variant på Chicken tikka masala samtidigt som kycklingen fräser i stekpannan. Hon lagar mat själv för första gången och tycker att det är roligt men samtidigt lite svårt. När det behövs rycker någon av de fyra pedagogerna från skolan in med uppmuntrande ord eller en hjälpande hand.

Projektet har spänt över flera olika skolämnen och utförts i etapper. Recepten som barnen komponerat skulle kopplas till en resa eller annan upplevelse och dessa berättelser kommer också att finnas med i boken. Föräldrar har bidragit med sina kunskaper för att hålla kostnaderna så låga som möjligt.

Medborgarskolan sponsrar med kökslokaler, Alessia Cerulli har en dotter i Stockholms Internationella Montessoriskola och leder matlagningskurser på Medborgarskolan.

– Alla bitar var klara för att ro projektet i hamn. Vi hade förlag, fotograf och så vidare, men vi saknade en plats att vara på. Då kom jag på att jag kunde fråga om Medborgarskolan ville ställa upp och låna ut sitt kök under de fyra dagar som behövdes.

Somrig smoothie
Några rätter har redan hunnit blir fotograferade och står nu på ett buffébord för att så småningom avsmakas. Och magarna kurrar nu för det är lunchdags. Miranda Lishajko toppar sin hallon- och avokadosmoothie med ett dekorativt, scharlakansrött bär. Hon placerar ett par solglasögon intill det höga glaset på fot för att ge bilden som ska ackompanjera receptet en riktigt somrig känsla.

  

 
Fotograf: Victoria Bravell

Prova ett av recepten:

Smakfull hallonsmoothie med krämig avokado

Avokadon är en väldigt nyttig och god grönsak/frukt, och smoothie är ett perfekt mellanmål.

Tillsammans med hallon är det oslagbart!

Antal portioner: ca 4 (det blir 1 liter)

Ingredienser
2 mogna avokado
5 dl mild lätt yoghurt naturell
1 mogen banan
2 matskedar honung
ca 5 dl frysta hallon

Garnering: 4 frusna hallon
Till servering: Fina glas och sugrör

Gör så här:
1. Börja med att dela avokadon på längden, ta ut kärnan. Med hjälp av en sked, gröp ur avokadon.
2. Häll hallon och avokado i en mixer eller i en hög kanna (om mixerstav används).
3. Skala bananen och lägg i den med.
4. Mät upp yoghurten och häll den över alltsammans.
5. Klicka ner honungen i mixern.
6. Mixa tills smoothien har fått en slät och klumpfri konsistens.
7. Avsluta med att hälla upp i fina glas och garnera med ett hallon på varje. Klart!

 

Tidningen Metro har uppmärksammat projektet och skrivit artikeln Internationell mat ska ta eleverna till Kina