Släkten är bäst

Ny generation tar över släktforskningen

Släktforskning är väl bara för pensionärer? Nej, tycker kursledarna Jimmy Freij och Maria Andersson. Fler unga borde söka sina rötter och kartlägga vart de kommer ifrån.

Redan som liten grabb skrev Jimmy Freij ned de berättelser som hans mormors mor berättade om sina morföräldrar, och fick på så sätt släkten kartlagd en bra bit bakåt i tiden. Nu har han 136 000 personer i sittsläktträd, i vissa fall så långt tillbaka som till 1400-talet.

– Jag är från Göinge i Skåne, och här har hänt en hel del läskiga grejer som involverat mina släktingar. Snapphanarnas kamp och Blodbröllopet i Lindhult på 1600-talet till exempel, berättar han och beskriver inlevelsefullt hur någon blev knivmördad för att ha spillt soppa på en annan. Det är för spänningen som Jimmy Freij forskar, för att det finns kunskap, berättelser och släktband att hitta i böcker och databaser. Det har blivit lite som ett gift. Maria Andersson håller med. Hon gick sin första kurs när hon bara var 22 år gammal.

– Kursledaren trodde att jag hade gått fel, minns hon.

För den allmänna uppfattningen, konstaterar de, är att släktforskning är en pensionärshobby. Helt fel.

– Det är för sent att börja då när det ju sällan finns någon äldre i släkten att fråga, säger Jimmy Freij.

– Ja, vad väntar alla på? Släktforskning är en hobby för hela livet och hjälper en att förstå hur man blev den man är, säger Maria Andersson. Nyligen forskade hon fram begravda släkthemligheter. I olika arkiv fick hon reda på att hennes morfars far vådaskjutit ihjäl sin mor och att hennes mormors far var någon helt annan än vad man trott.

Båda är nya som kursledare i släktforskning och har hittills haft mest äldre kursdeltagare, men de hoppas på att fler unga ska hitta till deras kurser. Tv-program som ”Vem tror du att du är” och ”Allt för Sverige” tror de kan påverka intresset.– Att släktforska är som att läsa den bästa av alla deckare, och veta att den aldrig tar slut. Dessutom är du själv huvudpersonen, säger Maria Andersson.