Kika in på vår betawebb

Snart lanserar vi vår nya webbplats. Vill du testa den redan nu? Sök kurser och evenemang på vår betawebb.

Musikteori

Gå en musikteorikurs hos oss på Medborgarskolan och lär dig grunderna om musikens uppbyggnad. Musikteori får dig att se på musik på ett helt nytt sätt, det är nästan som att lära sig ett helt nytt språk. Medborgarskolan erbjuder kurser i musikteori runt om i hela landet. Ta chansen idag att lära dig mer om musikens historia.

Varför ska du lära dig mer om musikteori?

Vissa säger att musikteori förändrar ditt sätt att se på musik och minskar din förmåga att njuta av musiken du lyssnar på. Men faktum är att du faktiskt kan njuta ännu mer av musikens alla toner efter att du lärt dig mer om musikteori. Det säger sig själv, för ju mer du vet om hur musik fungerar desto mer kommer du att kunna göra som musiker.

Det finns många skäl till att lära sig mer om musikteori, men några av de främsta anledningarna är:

 • Du kommer att bli en bättre artist, med större förståelse för musikens uppbyggnad. Om du inte vet mycket musikteori och du spelar lite musik och du stöter på ett ackord som har tonerna C, E, och G, skulle du först behöva bearbeta dessa tre toner separat i ditt huvud och detta kommer att sakta ner din förmåga att utföra det ackord du vill spela. Om en musiker som har en god förståelse om musikteori spelar samma tre toner skulle de omedelbart inse att tonerna C, E och G bildar ett C-dur ackord och de skulle lättare kunna spela dessa tonerna eftersom det tog mindre mental ansträngning för att förstå musiken. Musikteori gör att inlärning, övning och utförande blir mycket enklare.
 • Du kommer att ha fler alternativ som musiker och alla musikaliska aktiviteter kommer att bli mycket lättare. Allt ifrån utförande och komponerande till improvisation och undervisning av musik kommer att bli mycket lättare om du kan musikteori.

Mer om musikteori

Musikteori eller musiklära som det också kallas, är läran om musikens struktur och uppbyggnad. Man behöver nödvändigtvis inte vara en bra musiker för att man kan musikteori. Faktum är att du redan vet en hel del om musikteori om du är en bra musiker. Du vet kanske inte bara orden eller de vetenskapliga formlerna för vad du gör.

De begrepp och regler som utgör musikteori är väldigt likt de grammatiska regler som styr det skrivna språket. Att kunna transkribera musik gör det möjligt för andra musiker att läsa och spela kompositioner precis som kompositören tänkt. Att lära sig att läsa noter är nästan som att lära sig ett nytt språk, till den punkt där en flytande person kan "höra" en musikalisk "konversation" när han eller hon läser en bit av ett notblad.

Det finns gott om intuitiva, självlärda musiker där ute som aldrig har lärt sig att läsa eller skriva musik och har funnit hela idén med att lära sig musikteori tråkigt eller onödigt. Men precis som de pedagogiska framsteg som kan komma genom att lära sig läsa och skriva, kan musikteori hjälpa musiker lära sig nya tekniker, utföra okända musikstilar, och utveckla förtroendet att prova nya saker.

Vad som är viktigt att komma ihåg är dock att musikteori är för kompositörer, vad grammatik är för poeter. Musikteori kan berätta vad musiker och kompositörer har gjort tidigare och varför det fungerar, men det dikterar inte vad du måste göra. Precis som poeter inte är begränsade till de strikta grammatiska regler som finns, väljer även musiker att ignorera vissa "regler" i musikteori för att skapa det de vill skapa.

Kurser i Musikteori

Visa även distanskurser

Visar 1-2 av 2 träffar

 1. Tre ackord på keyboard, lördagsworkshop för nybörjare

  Plats: Stockholm Tidpunkt: lö 10:00 Startdatum: 2018-04-14

  Pris: 320 kr

  1 tillfälle

  Visa mer info Visa
  Dela: Twitter Facebook
 2. Musikteori i praktiken - inför sommaren!

  Plats: Stockholm Tidpunkt: on 17:45 Startdatum: 2018-05-16

  Pris: 1000 kr

  5 tillfällen

  Visa mer info Visa
  Dela: Twitter Facebook

Visar 1-2 av 2 träffar