Tillbaka till Föreningskunskap

Föreningskunskap

Är ni på gång att starta en ideell förening, eller är du redan medlem i en men skulle vilja lära dig mer? En ideell förening kan innebära dels många termer att hålla reda på, men kan också behöva förberedelser i hur man arbetar tillsammans, hur man öppnar upp för nya medlemmar, eller hur man hittar tillbaks till rätt fokus eller tar sig an ett nytt.

INNEHÅLL
– Allmän information om ideella föreningar. Hur ni skriver stadgar som är förståeliga och konsekventa mot föreningens syfte, hur goda förberedelser inför årsmöten kan se ut, med mera.
– En ideell förenings inflytandearbete. Samtal om en styrelses arbete att väga av mellan att vara drivande, men samtidigt ge utrymme för medlemmar att engagera sig. Olika sätt att ta sig an demokrati.
– Hur hittar medlemmar till en förening? Tidigare exempel på aktiviteter där föreningar fått medlemmar, och samtal om hur man kan ta emot nya medlemmar.
– Hur omsätter man sitt syfte i handling? Vad kan man skapa för verksamheter för att hålla föreningen fokuserad, eller för att släppa fokus för ett tag och låta medlemmarna trivas tillsammans och tacka varandra för god insats. Även olika sätt dialog- och temadagar kan göras för att ge tid åt att få fram eller igång idéer från båda nya och gamla medlemmar.

UPPLÄGG
Dagen bygger mycket på samtal. Vi utgår från olika spörsmål, ideella föreningar kan ha sina första verksamhetsår, och på funderingar ni bär med er. En del övningar finns förberedda i form av problem som andra ideella föreningar råkat ut för, där tanken är att deltagarna kan prata om hur de hade gjort för att lösa problemen, och även förebygga att de händer igen.

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs.

KURSLEDARE
Ronny Turesson har framför allt en bakgrund som kulturutvecklare. De senaste femton åren har han arrangerat kulturfestivaler, utställningar, nätverksträffar, lajv, workshops, med mera, och allt som allt ansvarat för bortåt 1 200 öppna evenemang. Han är utbildad grafiker, projekt- och handledare, samt har två års högskolestudier inom offentlig förvaltning.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds kontinuerligt möjlighet att delta i vårt interna utbildningsprogram.

KURSMATERIAL
Inget.

BRA ATT VETA
Ta gärna med penna och block om du vill anteckna. Vill du delbetala kursen? Kontakta oss för mer information.

Anmälan

  • Kurslokal: Medborgarskolan Göteborg, Haga Östergata 12, GÖTEBORG (Karta)
  • Ledare: Ronny Turesson
  • Start: den 28 oktober 2017
  • Dag och tid: Lördag 12:00-17:00
  • Kurstimmar: 7
  • Tillfällen: 1
  • Kursnummer: 20283
  • Pris: 895 kr

Köpvillkor

Medborgarskolan Göteborg GÖTEBORG

Haga Östergata 12, 41301 GÖTEBORG
Telefon: 031-755 14 00

Medborgarskolan Göteborg
Haga Östergata 12
41301 GÖTEBORG

031-755 14 00
goteborg@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Göteborg

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

031-755 14 00

Lokalkontor i Region Väst

Läs höstens nummer on-line eller beställ ditt eget exemplar kostnadsfritt!

Höst 2017

Vi hjälper dig att knyta nya kontakter med arbetsgivare, hitta dolda jobb och vässa ditt jobbsök — utifrån dina behov. Tillsammans når vi längre.

Stöd och matchning

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor