Föreläsning - Värmländska

Värmländska
Norr om Vänern ligger ett landskap där folket pratar en säregen dialekt; värmländskan. Populariserad via saker som TV-programmet Hajk, en lång rad Ulf Malmros-filmer med sin början i Smala Sussie, finns det något charmigt och humoristiskt i den rika uppsjö av dialekter som talas i Värmland. På den här föreläsningen introduceras dialekten och dess egenheter, och du kommer få prôv te å tale'ren!

INNEHÅLL
– En sammanfattning av hur dialekter vuxit fram det senaste årtusendet. Om hur olika varianter av värmlandskan ser ut i ett varierat dialektlandskap i gränslandet mellan rikssvenska, götamål och norska.
– Vad som utmärker värmländskan i ljud och säregna språkinslag. Hur du säger retroflexa L-ljud utan att råka svälja tungan, och hur man får fram tjocka Ô:n och luriga diftonger obehindrat.
– Olika säregna ord, som ibland till och med kan sakna motsvarighet i rikssvenskan. Exempel på ord och böjningar som i värmländskan överlevt språkreformer och läroplaner, och istället hämtar sitt språkbruk från det gamla allmogesamhället.
– Typiska värmländska uttryck och meningar att öva på.

UPPLÄGG
Föreläsning med språkövningar á la "säg efter mig" på slutet.

FÖRELÄSARE
Ronny Turesson har framför allt en bakgrund som kulturutvecklare. De senaste femton åren har han arrangerat kulturfestivaler, utställningar, nätverksträffar, lajv, workshops, med mera, och allt som allt ansvarat för bortåt 1 200 öppna evenemang. Han är utbildad grafiker, projekt- och handledare, samt har två års högskolestudier inom offentlig förvaltning.

MATERIAL
Kursledaren använder exempel från Knut Warmlands bok Värmländsk Ordbok, men deltagarna behöver inte denna eller annat medhavt material.

Anmälan

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

033-20 77 40

Lokalkontor i Region Väst

Den 21 augusti flyttar Medborgarskolan Borås in i Textile Fashion Center!

Nya lokaler i Borås!

Vi hjälper dig att knyta nya kontakter med arbetsgivare, hitta dolda jobb och vässa ditt jobbsök — utifrån dina behov. Tillsammans når vi längre.

Stöd och matchning

Nja, inte särskilt troligt eller...

Någonstans i höstens kursutbud finns en kurs som är för bra för att vara sann, lite för knäpp, lite för udda. Kan du hitta den?

Tävla om 5 st presentkort á 1 500 kr!