Tillbaka till Fotografi och film

Fotografering grundkurs - distanskurs

  • Lär dig god komposition
  • Utveckla din känsla för färg

Gå en fotokurs på distans - full frihet i tid och rum!

Vad fotograferar du? Familjen, människor i allmänhet, djur, natur eller kanske vissa händelser? Eller kanske mest semesterbilder?
Med kunskap om till exempel komposition, exponering och grundläggande kamerateknik ökar du möjligheterna att få just de bilderna du vill ha. Genom att bättre förstå hur kameran och inställningarna fungerar kommer du att kunna ta bilder mer än bara i autoläget. Med rätt inställningar kan du ta de där bilderna med snabba motiv, motiv i svagare ljus, bilder med rätt skärpedjup och inte minst bilder med bättre bildkomposition.

INNEHÅLL
Grundläggande kunskap om en modern digital systemkamera och hur man kan använda menyer och inställningar för att få sitt bildskapande till nya höjder.

Veckoinnehåll:
1. Inledning och presentation av kursledaren
Arbetssätt, Datorplattformen (vilka program behövs och var kan man hämta dem?), Kameran, Filsystem och spara bilder
2. Objektiv
Exponeringstriangel (ISO, bländare och slutare (tid))
3. ISO
Bländare, Tid, slutartid
4. Kamerans funktionsväljare
Bländarförval - funktionsläge A, Slutarförval - funktionsläge S
5. Avståndsmätning
Ljusmätning, Vitbalans
6. Histogram
Program för bearbetning av bilder, Komposition, Gyllene snittet, Ljus
7. Övningsuppgifter
8. Övningsuppgifter

UPPLÄGG o ARBETSSÄTT
Kursen omfattar sex kursdelar och bedrivs som heldistanskurs via en enkel datorplattform under åtta veckor. Du kan hämta lektionsmaterial i form av ljud/bild, skriven text och arbetsuppgifter. Du har också en egen mapp som du kan lägga bilder i. Dina bilder kommenteras regelbundet av kursledaren. Du kan ställa frågor via mejl och du kan också ha kontakt med övriga kursdeltagare. Det behövs inte någon djupare datorkunskap.
Under två timmar per vecka finns kursledaren tillgänglig via Skype för enskilda diskussioner eller för hela gruppens diskussioner.

Du bör lägga ner cirka fyra studietimmar per vecka på kursen. En studietimma är 45 minuter. Eftersom det är en distanskurs kan du jobba i din egen takt och på tider som passar dig

Under kursen får många varierande övningsuppgifter. Du kan ladda upp dina bilder och få dem kommenterade av kursledare och om du så vill av de andra kursdeltagarna.

FÖRKUNSKAPER o UTRUSTNING
När det gäller förkunskaper krävs egentligen inga alls. Du behöver en enkel dator med några gratisprogram och grundläggande datorkunskap. Du har kanske en digitalkamera som du oftast använder i autoläget. Det är en fördel om det är en systemkamera men många delar av kursen kan också tillämpas på en enklare kamera.

KURSLEDARE
Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

VIKTIGT
Ange alltid aktuell e-postadress vid anmälan. Viktigt då inloggningsuppgifter och annat mailas ut. Dessutom används din e-postadress för att logga in på kursplatsen på Internet.

KONTAKTA OSS
Om du vill veta mer om kursen så ring vårt Kundcenter 075-241 6850 eller skicka epost till region.syd@medborgarskolan.se

RABATT HOS BOKUS
Ta chansen och få rabatt på bland annat kurslitteratur. Ange MEDBO14 som "Kampanjkod" och få 5% rabatt på www.bokus.com.
På www.medborgarskolan.se/bokusrabatt finns detaljerad information.

Folkbildning skapar vi tillsammans i gruppen och den drivs framåt genom kunskapsutbyte. Det kan vara stort och smått, lokalt och globalt eller fysiskt och distans - det är upp till dig och din grupp. Vi på studieförbundet Medborgarskolan ger dig möjlighet att lära, utvecklas och byta erfarenheter och tankar. Du som individ påverkar studiecirkelns upplägg och innehåll genom ett demokratiskt inflytande.

Anmälan

Som student får du 20 % rabatt på alla kurser om du har student-
kort för universitet eller högskola.

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan