Tillbaka till Japanska

Japanska för nybörjare

  • Japanska talas av över 125 miljoner människor
  • Du lär dig läsa och skriva både Hiragana och Katakana
  • Du får en inblick i den rika japanska kulturen

Det här är en nybörjarkurs i japanska. Du lär dig att klara enkla vardagssituationer som att presentera dig och enklare frågeställningar. Efter bara ett par kurstillfällen kan du säga några meningar på japanska. Du får grundläggande kunskaper i grammatik och många möjligheter till att tala och höra japanska. Att kunna kommunicera på japanska är främsta målet.

FÖRKUNSKAPER
Det här är en kurs för dig som inte kan någon japanska sedan tidigare. Då vår kursledare inte talar svenska är det dock bra om du kan engelska.

Mål
Efter kursen har du en del av kunskaperna i japanska på nivå A1 enligt Europarådets referensram för språk. När du har uppnått nivå A1 kan du presentera dig själv och fråga andra om deras namn och var de bor. Du kan förstå och använda enkla ord och fraser som rör dina behov eller konkreta vardagssituationer. Du kan samtala med någon som talar långsamt och tydligt.

KURSINNEHÅLL
Du får lära dig
-hälsningsfraser
-presentera dig
-räkneord och alfabet
-beställa på café eller restaurang
-fråga efter vägen
-använda olika uttryck
-grundläggande grammatik
-skriva en del på japanska
-om kultur- och samhällslivet

KURSUPPLÄGG
Kursledaren undervisar huvudsakligen på språket och har fokus på den muntliga kommunikationen. Vi gör övningar gemensamt, i par eller grupp, hörförståelse och konversation. Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och upplägg. Därtill kan hemövningar på någon eller ett par timmar i veckan tillkomma.

KURSLEDARE
Din lärare, Midori Maeyama har japanska som modersmål och är född i Kyoto. Hon har jobbat som lärare i japanska på bland annat Linnéuniversitetet, Appalachian State University, North Carolina, USA och Lewis & Clark University, Portland, Oregon, USA. Hon är utbildad i språkutlärning vid Kansai Gaidai University, Osaka, Japan och Hannan University, Osaka, Japan. Midori har jobbat och bott i Sverige sedan 2013.

KURSLITTERATUR
Vi använder kurslitteratur med övningar i att läsa, höra, skriva och tala för att öva alla språkfärdigheter.
Kurslitteraturen ingår inte i priset för kursen. Information om vilken litteratur du ska använda och var du kan köpa den följer vanligtvis med kallelsen till kursen.

SPRÅKNIVÅER
A1 Jag kan förstå mycket enkla meningar. Jag kan besvara enkla frågor, använda enkla fraser och meningar, som t ex presentera mig och berätta var jag bor.
A2 Jag kan förstå och skriva korta och enkla meddelanden och personliga brev. Jag kan ta del i korta sociala samtal.
B1 Jag kan oförberedd gå in i ett samtal om kända ämnen. Jag kan beskriva händelser, drömmar och framtidsplaner och kan återberätta innehållet i en bok eller film. Jag kan i stora drag förstå radio- och TV-program som handlar om saker jag känner till.
B2 Jag kan förstå det mesta i nyheter och aktuella program på TV. Jag kan förstå samtida litterär prosa. Jag kan samtala och diskutera så pass flytande och ledigt att jag kan umgås med infödda på ett naturligt sätt. Jag kan förklara en ståndpunkt och ange för- och nackdelar.
C1 Jag kan förstå TV-program och filmer utan alltför stor ansträngning. Jag kan förstå avancerade fakta- och litterära texter. Jag kan använda språket flexibelt och effektivt.
C2 Jag kan utan ansträngning läsa praktiskt taget allt skrivet språk, även abstrakta texter. Jag kan utan ansträngning ta del i vilka samtal och diskussioner som helst.

BRA ATT VETA
Kallelse till kursen kommer ca en vecka innan start som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer fakturan på kursavgiften.
Det går bra att delbetala kursavgiften, ange vid anmälan.

Anmälan

Rabatter för dig som läser på Medborgarskolan

Om du går en kurs hos oss kan vi erbjuda dig rabatter bla. på kurslitteratur.

Rabatter på böcker och båtförsäkring

Inga problem!

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

075 - 241 68 30
(Regionens kundtjänst)

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan