Tillbaka till Skrivarcirkel

Det läkande skrivandet

Om kursen
Det läkande skrivandet
- En kurs i terapeutiskt skrivande enligt Write Your Self-metodiken.
Att skriva på ett kreativt och fritt sätt hjälper oss att gräva, att avslöja, att sålla och sortera. Skrivandet gör oss fria och i vår fantasi får vi kontakt med våra kreativa sidor. Vi blir mer levande och mår bättre i oss själva.
I denna skrivarkurs står det terapeutiska skrivandet, liksom ”det goda samtalet” i centrum. Ett viktigt samspel för att hjälpa dig att förstå dig själv bättre, men också också för att kunna läka det förflutna och därmed göra ett avstamp.
I detta rum finner vi nya stigar som kan hjälpa dig att gå på djupet om vilka vi är och vad vi kommer ifrån, och vart vi är på väg. På så vis tar vi oss förbi vad som hindrar vår utveckling och välmående.
Så kallat expressivt skrivande som en alternativ terapiform är en spännande och mycket effektiv typ av healing och kan innebära ett transformerande arbete. Den amerikanske psykologiprofessorn James Pennebaker studier påvisar detta, liksom poeten och nobelprisvinnaren Seamus Heaney, som brukade talade ofta om vikten av att gräva, inte med spade som hans förfäder gjorde, utan med pennan. Kortfattat; skrivandet är en läkande process och i denna kurs gör vi en gemensam och djupare resa, där målet är att skapa något meningsfullt.
Vi arbetar med både korta och långa skrivövningar och har även kortare uppgifter mellan gångerna.

• Grupperna är små

Så här går det till
Kursen går en gång i veckan i 8 veckor, samma dag och tid. Eventuella lov eller uppehåll bestäms tillsammans i gruppen och med ledaren vid kursens första tillfälle. Kursen omfattar 2x45 minuter per kurstillfälle.

För vem?
Den riktar sig både till dig som vet att du bär på upplevelser som du vill bearbeta genom ditt skrivande, för dig som vill vara mer i kontakt en djupare sida av dig själv och din historia, och välbefinnande. Men också till dig som bara är nyfiken på att ta en promenad i ditt inre och se var det leder någonstans. Det finns inga krav på förkunskaper. Kursen riktar sig både till dig som har stor erfarenhet av skrivande eller till dig som inte skrivit en rad sedan skoltiden. En viktig del i kursen är också att du som deltagare lär dig att jobba vidare med din utveckling på egen hand.

Ledare
Emelie Hill Dittmer är frilansjournalist, skrivpedagog och har arbetat som kursledare i terapeutiskt skrivande i England. 2016 tilldelades hon Write Your Selfs licensstipendium, ett program och en metodik där personer som upplevt trauma får hjälp att skriva sig igenom och ur traumat. Tidigare hade Write Your Self fokus på våldsdrabbade kvinnor, men nu även andra personer som har erfarit andra typer av trauma såsom sjukdomar, förluster och kriser - eller som av helt andra anledningar vill berätta sitt liv. För mer info om Emelie och Write Your Self besök www.emeliehdittmer.com och www.writeyourself.com
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.
Våra ledare har relevanta ämneskunskaper och erfarenhet av att leda studiecirkel.

Material
Materialet som används är deltagarnas egna texter, samt utdrag ur skönlitterära verk.
Kostnad för material ingår inte i kursavgiften. Ledaren informerar vid första kurstillfället.

Bra att veta
Antalet kursdeltagare är begränsat för att passa kursens format. Det gör vi för maximal inlärning, kvalité och trivsel. Våra kursledare är noga utvalda och grupperna små.

Anmälan
Anmälan sker via formuläret på kursens hemsida eller genom Kundcenter, tel. 075-241 68 50.
OBS! Ta del av köpvillkoren innan du anmäler dig - anmälan är bindande.
Bokningsbekräftelsen, som du får direkt efter anmälan, är en bekräftelse på att din anmälan har registrerats. Det startdatum som anges där är preliminärt. När kursen blivit startklar får du en Kallelse med faktura i brev med posten. Där anges definitiv startdag, plats, tidpunkt och ibland även information om portkod med mera.
Invänta alltid kallelse innan du går till kurslokalen!

Rabatt
Alla som går en kurs hos oss får rabatt på böcker. Läs mer om hur du gör:
http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Detta är folkbildning
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar, på distans eller semidistans.
Vi på studieförbundet Medborgarskolan ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Varje individ har inflytande i gruppen. Inom folkbildningen kan den enskilde deltagaren påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Anmälan

Använd dig av Europarådets nivåskala och språktest innan du anmäler dig till en kurs. Nivåskalan är indelad i sex steg.

 

 

Enskild undervisning i språk finns på Medborgarskolan

Individuell undervisning

Behöver du konversationsträning, läxhjälp eller extra finslipning inför en resa eller konferens? Tillsammans med ledaren bestämmer ni när ni ska träffas och vilka mål du har.
Ange vilket språk du är intresserad av när du anmäler dig.

Flexibel kursstart

Missade du kursstarten? Du kan börja i språkkursen efter att en kursen har börjat. Du betalar för resterande gånger. Se under respektive språk eller kontakta oss så hjälper vi dig!

Som student får du 20 % rabatt på alla kurser om du har student-
kort för universitet eller högskola.