Tillbaka till Näringslära

Diplomutbildning - Kost och Näringslära

Kostens betydelse för vår hälsa blir alltmer uppmärksammad och accepterad. Det blir mer och mer känt att en viss typ av mat ökar risken för sjukdomar och viss mat minskar risken, framförallt hjärtkärlsjukdom, diabetes och cancer. Ibland kan det vara svårt att sålla i djungeln av olika hälsopåståenden och kostinriktningar och I takt med ett ökat intresse för kostfrågor ökar efterfrågan på personer med kunskaper inom området.

Innehåll
Diplomutbildning i näringslära är en grundläggande utbildning för dig som vill förstå hur det vi äter bidrar till kroppens alla viktiga processer och hur det kan påverka vår hälsa. Utbildningen vänder sig också till dig som redan i dag arbetar med hälsofrågor, kanske som coach, friskvårdsansvarig, personlig tränare, löptränare eller gruppinstruktör samt till dig som jobbar inom vården.

Under utbildningen får du lära dig vad näring är. Vad är egentligen vitaminer, mineraler, fytonäringsämnen, proteiner, fetter och kolhydrater? Vad har de för funktion i kroppen och i vilken typ av mat finns den? Vi går igenom näringslärans grunder för att gå vidare till hur det påverkar kroppen. Vi kommer att diskutera olika dieter och hur viss typ av näring påverkar kroppen, vissa praktiska hemuppgifter och recept att prova själv. Övriga ämnen som tas upp är hur kosten påverkar den mentala hälsan, energinivåer och inflammationer i kroppen.
Utbildningen innefattar:
- Grundläggande näringslära
- Kost och livsstil
- Andning, sömn, fysisk aktivitet
- Stress, energi och hjärnans hälsa
- Mage-tarmsystemet
- Immunförsvaret, allergier och intoleranser, autoimmuna sjukdomar
- Kroppens avgiftning
- Kost och livsstilssjukdomar, diabetes, hjärtkärlsjukdom, cancer
- Informationssökning, källkritik, rekommenderad läsning och vetenskapliga studier

I slutet av utbildningen genomförs en examination i form av ett skriftligt prov. För att erhålla ett diplom krävs minst 80% närvaro och att du blivit godkänd på examinationen.

Upplägg
Kursen går en kväll i veckan mellan klockan 17:00-20:30. 16 torsdagar totalt 64 studietimmar.
Studieuppehåll den 29/3 (vecka 13).

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Lina Åhlen har en kandidatexamen i Nutritional Science (BSc Hons) från England. Hon har arbetat som skribent, bland annat för Näringsmedicinsk Tidskrift och föreläsare inom området näring och hälsa under flera år. Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Under kursen arbetar vi med framtaget material, men förslag på övrig läsning kommer att ges.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Bra att veta
I våra lokaler finns en kaffeautomat. Vill du köpa kaffe eller te, ta med en 10-krona.

Anmälan

Vi erbjuder professionella utbildningar för professionella människor - nu utökar vi kursutbudet med Företagsutbildningar i hela Mälardalen. Läs mer om lediga tjänster och ansök idag!

Läs mer

Ett seriöst och långsiktigt miljöarbete är en självklarhet för oss på Medborgarskolan. Att välja Medborgarskolan ska vara ett hållbart miljöval. Därför är vi på Medborgarskolan i Mälardalen sedan hösten 2016, miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas.

Läs mer om vårt Miljöarbete

Dela med dig av din kunskap, inspirera andra och utvecklas själv! Som kursledare på Medborgarskolan blir du en del av folkbildningen och får en unik möjlighet att dela med dig av ditt intresse och det du brinner för.

Läs mer och ansök här!

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor