Kika in på vår betawebb

Snart lanserar vi vår nya webbplats. Vill du testa den redan nu? Sök kurser och evenemang på vår betawebb.

Tillbaka till Övrig textilslöjd

Shibori - batik

Shibori är japanska och betyder vrida, pressa, klämma. Det är också namnet på en textilreservageteknik där mönster färgas fram med blockeringar av träklossar, vikningar,
sömmar och stygn. Ett uttryck med element av slump som håller processen och sinnet öppet. Det är en textil reservageteknik där materialet mönstras med hjälp av träblock, vikningar, rör, stygn och trådar under färgningsprocessen. Balansen mellan precision och slump är en viktig del av uttrycket.
Shibori har genom tiderna använts återkommande inom mode, bland annat vid formgivning av kimonos i Japan. Shibori används också flitigt inom inredning där
designstudios färgar kuddar, gardiner, handdukar och andra textilier i spännande och unika mönsterkombinationer.
Det blir två härliga dagar med mönster och färg.

UPPLÄGG
På kursen lär du dig grunderna för Shibori färgning och får prova på att anpassa material och mönster till olika grundläggande uttryck. Du ska själv kunna skapa tyger för inredning (bl.a. en kudde) eller för mode (bl.a. en halsduk eller en väska) med olika mönster efter kursen.
Undervisningen sker i form av personlig handledning och gemensamma genomgångar
med hela gruppen.

Vi ska använda oss av reaktiv färg, en flytande textilfärg som ofta kallas batikfärg eftersom den
inte kräver värme under processen utan kan användas i rumstemperatur.
Tyg i naturmaterial kommer att behövas till kursen.

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs för att delta i kursen, utan den vänder sig till alla som med enkla medel vill sätta sin prägel på tyger och kläder. Det går att skapa nytt, eller göra om och återanvända något man redan har.

KURSLEDARE
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds kontinuerligt möjlighet att delta i vårt interna utbildningsprogram.

KURSMATERIAL
Materialavgift för färgning tillkommer.
Färgerna kostar per kilo tyg och i detta pris ingår även kostnaderna för övriga kemikalier som används i färgningsprocessen.
Du tar själv med dig tyget du vill färga. Det skall vara gjort av naturmaterial (bomull, linne ) och det skall vara tvättat så att limämnen är urtvättade från tyget.
Tunna material i ljusa färger lämpar sig bäst för färgning och det är bra om tygstyckena inte är allt för stora.

BRA ATT VETA
Ta med dig tjockare gummihandskar och en rostfri större bunke ( t.e.x. diskhanskar), sax samt penna och papper för att göra anteckningar. Ha på dig oömma kläder och ha gärna med ett förkläde.
Vill du delbetala kursen? Kontakta oss för mer information ring 031-7551412.

Anmälan

Vi hjälper dig att knyta nya kontakter med arbetsgivare, hitta dolda jobb och vässa ditt jobbsök — utifrån dina behov. Tillsammans når vi längre.

Stöd och matchning

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan