Tillbaka till Förarintyg båt

Förarintyg för båt

 • Grunderna i navigation
 • De vanligaste sjövägsreglerna
 • Tips om lämplig utrustning ombord

Med mera...

Förarintyg båt kallas för flera saker; förarbevis båt, Båtkörkort eller skärgårdsskeppare. Alla har samma innehåll. Det är en grundkurs för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt.
Du lär dig hur du läser sjökort med tillhörande hjälpmedel och att navigera inomskärs i dagsljus. Du lär dig också att räkna ut hur lång tid det tar att ta sig mellan två platser, väjningsregler - vem som väjer för vem samt 'sjövett'. Du får en inblick i tekniska hjälpmedel, t ex kartplottrar. Du får också lära dig de vanligaste lanternorna som din båt skall vara utrustad med, samt vilka ljudsignaler du kan räkna med att höra från andra båtar i skärgården, inklusive dess innebörd. I kursen tar vi även upp de vanligaste väderfenomenen som är bra att känna till när du är på sjön.
Kursen passar såväl för seglare som motorbåtsförare. Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Förarintyget. I kursen erbjuds även ett praktikpass på båt i Vättern.


UPPLÄGG
Vi träffas en kväll i veckan, samma dag och tid, under 10 veckor samt examinationstillfället (vanligtvis samma veckodag som kursen).
Båtpraktiken som erbjuds ligger oftast under en lördag eller söndag, datum för det bestäms i samråd med gruppen. Praktikpasset tar ca 4 timmar att genomföra och utgår från Askersunds hamn, kaffe och smörgås ingår under turen på sjön med M/S Pricken.

LEDAREN:
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

FÖRKUNSKAPER
Minimiålder 15 år. Inga förkunskaper behövs men då takten i kursen är hög behöver du vara studiemotiverad. Vana av att vara på sjön är en fördel.

KURSMATERIALET
Meddelas i kallelsen inför kursen, inhandlas av dig själv och tas med till första kurstillfället.
Kostnad för kursmaterial (ca 700 kr), examination (450 kr) och eventuell praktiktur (500 kr) tillkommer, i praktiken ingår fika.
Du får din stämpel på förarbevis i en blå intygsbok från Nämnden för båtlivsutbildning och detta häfte kostar 50 kr. I detta häfte får du sedan fler intyg om du går vidare med kustskepparen.

BRA ATT VETA
Du kan även läsa förarintyg som helgkurs hos oss om det är ett alternativ för dig.

Fr o m 1/1 2017 följer vi de nya reglerna från Nämnden för båtlivsutbildningar kring vad som ska ingå i förar- och kustskepparexamen. Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.
Saknar du din blå intygsbok? Kontakta NFB www.batlivsutbildning.se

RABATTER
Du som är medlem i båtklubb/segelsällskap får 10% rabatt på kursavgiften hos oss; uppge vilken båtklubb/segelsällskap du tillhör samt medlemsnummer vid anmälan.
Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss.

KALLELSE OCH KURSAVGIFT
Kallelse med faktura på kursavgiften kommer ca en vecka innan kursstartdatum som en bekräftelse på kursstart. Med kallelsen kommer även fakturan på kursavgiften. Du kan även delbetala kurser, ange detta vid anmälan.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Anmälan

 • Kurslokal: Linköping Medborgarskolan, Collegium, Teknikringen 7, LINKÖPING (Karta)
 • Ledare: Mats Sjöberg
 • Start: den 6 februari 2018
 • Dag och tid: Tisdag 18:30-21:00
 • Kurstimmar: 30
 • Tillfällen: 10
 • Kursnummer: 84866
 • Pris: 2295 kr

Köpvillkor

Linköping Medborgarskolan LINKÖPING

Collegium, Teknikringen 7, 58330 LINKÖPING
Telefon: 075-241 68 30

Medborgarskolan Linköping
Teknikringen 7
58330 LINKÖPING

075-241 68 30
linkoping@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Linköping

Följ oss på Facebook och Instagram!

InstagramFölj oss på Facebook!

Inga problem!

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

075 - 241 68 30
(Regionens kundtjänst)

Rabatter för dig som läser på Medborgarskolan

Om du går en kurs hos oss kan vi erbjuda dig rabatter bla. på kurslitteratur.

Rabatter på böcker och båtförsäkring