Tillbaka till Matlagningskurser

Matcha mat och och vin

Att matcha god mat till de viner vi vill dricka - eller tvärtom, behöver inte vara så svårt!
Här lagar vi många små gourmeträtter med prima råvaror, enkelt och lätt. Matcha med flera viner. Under ledning av Peter Streijffert och hans motto: med rätt vin till maten blir upplevelsen större än prislappen!

Innehåll
Från odlingssäsongen har Peter Streijffert valt ut råvaror och vi lagar många små rätter, under hösten lagades exempelvis svartrötter, räksoppa, indisk korma med blomkål, fiskfilé i vinsås, ugnsstekt lakritsrödlök, björnbärsmousse med kaffe- och chokladsås med mera! Råvarorna varierar efter säsong. Vi lagar enkla rätter men med stor karaktär tillsammans med ett gott bröd. Vi prövar oss fram med flera olika viner, smakprover förstås.

Upplägg
Deltagarna arbetar i mindre grupper och får olika uppgifter enligt recept. Kvällen inleds med smakprov och avslutas med en sittning där rätterna avsmakas. Alla hjälps åt med att duka av och diska.

Förkunskaper
Inga förkunskaper, alla är välkomna.

Kursledare
Peter Streijffert är författare, vinexpert, kock, odlare och föreläsare. Han arbetar i huvudsak med föreläsningar, kurser och provningar inom mat, dryck och odling. Han bor i Hammarbyhöjden i Stockholm där han odlar på gården och driver en pop up-restaurang.
Boken Vego & vin: rätt vin till vegetarisk mat är Peters femte bok, den vann i november 2017 Måltidsakademiens pris för årets kokbok i katergorin Mat och dryck i kombination. 2016 vann hann samma pris för boken Smak: mat och vin - de bästa kombinationerna. Tidigare har han gett ut Cava - Spaniens stjärna, Matduellen och Odla för köket. Peter fick FOBOs pris för årets inspiratör inom mat och odling; Årets Guldgrävare 2013. Läs mer på smakbalans.se

Kursmaterial
Recept som du använder på kursen. Kostnad för råvaror och dryck ingår i avgiften.

Utvecklingsmöjligheter
Medborgarskolan har många andra spännande matkurser att välja mellan. Läs mer på vår hemsida medborgarskolan.se

Bra att veta
Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Anmälan

Den indiske matlagningsgurun Sanjoo Malhotra bjuder generöst på expertkunskaper från sitt forna hemland.

Se kommande kursstarter

Surdegsbröd, fikabröd, glutenfritt bröd – lär dig baka riktigt gott bröd på någon av våra kurser!

Se alla kurser

Lär dig dig laga, smaka. Framförallt gröna råvaror som hettas upp till 42 grader. Mat vi mår bra utav. Gott, färgstarkt och med rätt näringstänk.

Läs mer om kursen här

Frossa i choklad – lär dig göra chokladpraliner, tryfflar och sötsaker med choklad!

Se alla kurser