Tillbaka till Trädgård

Så skapar du en vacker och hållbar trädgård!

Kursen syftar till att inspirera dig att förändra din trädgård så att både du själv och andra ska kunna njuta av och ha nytta av din trädgård.
Efter avslutad kurs har du fått massor av inspiration och konkreta tips på både små och stora förändringar. Du har fått verktyg att använda för att se på din trädgård med nya ögon oavsett tidigare kunskaps- och intressenivå.
Efter avslutad kurs får du även ett intyg.

INNEHÅLL
Träff 1: 7 februari kl. 17.00-20.00
Ökad biologisk mångfald i trädgården.
Under denna första träff fokuserar vi på villaträdgården som en oas för olika typer av levande varelser; växter, insekter, svampar och vilda djur.
Träffen kretsar kring frågeställningar såsom:
Vilken roll spelar villaträdgårdarna för den biologiska mångfalden? Hur kan vi gynna olika livsformer i våra trädgårdar? Kan vi ha någon nytta av detta?
Genom inspirerande exempelträdgårdar från Sverige men även andra delar av världen samt välgrundade fakta får vi med oss verktyg för hur vi kan förändra vår egen trädgård, oavsett storlek och utformning. Denna inledande träff ger en grundläggande inblick i hur vi alla påverkar och kan gynna den biologiska mångfalden och vi pratar om utformning, växtval och vad olika typer av livsformer kräver för att trivas.
Vi tillverkar dessutom varsitt insektshotell anpassat efter specifika arter och fokuserar på några av de mest hotade arterna i vår del av landet.

Träff 2: 14 februari kl.17.00-20.00
En trädgård för alla
Träff 2 kretsar kring hur vi kan utforma trädgården för att alla skall kunna njuta av den. Vi tittar bland annat på hur vi kan bjuda in barn, äldre och husdjur i vår trädgård.
Centrala frågeställningar är:
Hur kan trädgården utformas för att tillgodose olika gruppers behov och önskemål? Kan man anpassa trädgården utan att göra avkall på den estetiska utformningen? Hur optimerar vi hälsofördelarna som trädgården kan erbjuda?
Under träffen för vi ett samtal kring vem vi skapar vår trädgård för och varför. Hur kan vi anpassa den efter det sätt vi faktiskt vill använda den på. Vi utgår från de insikter vi fick med oss från träff 1 och inspireras vidare genom exempelträdgårdar.
Vi gör även en praktisk övning där vi tillsammans modifierar en exempelträdgård.

Träff 3: 21 februari kl. 17.00-20.00
Odling av ätbara läckerheter
Träff 3 fokuserar på hur vi kan använda våra trädgårdar till att få fram bär, frukt och grönsaker.
Frågeställningarna vi fokuserar på är:
Kan man odla utan att rensa ogräs? Måste vi vara för oss själva när vi odlar? Vad kräver lite arbete men ger stor utdelning? Hur sköter jag om mina bärbuskar och fruktträd?
Vid träffen inspireras vi av traditionella samt nyskapande sätt att odla. Vi pratar om gamla kulturväxter och dess fördelar samt om spännande frukter och bär som är nya på den svenska marknaden.
Vi gör även ett studiebesök i anslutning till träffen.

Träff 4: 28 februari kl.17.00-20.00

Långsiktig nytta av trädgården
Sista och avslutande träffen koncentrerar sig på trädgården som helhet, hur vi bygger upp strukturer och en stomme för att vi och efterkommande ska kunna njuta av det trädgården ger under lång tid.
Centrala frågeställningar under träffen är:
Hur skapar vi framtidens trädgård? Kan vi njuta av att skapa långsiktiga projekt? Hur etablerar vi system som gör att trädgården kan sköta sig själv?
Under denna avslutande träff summerar vi vad vi fått med oss från tidigare träffar samt vidgar perspektivet. Vi tittar på trädgården i ett längre tidsperspektiv och inspireras av hur trädgårdar kan utformas för att bli egna, fullt fungerande ekosystem. Genom inspiration från historiska trädgårdar samt nutida trädgårdsmiljöer får vi många tips och idéer att ta med hem till våra egna täppor!

Sammanfattning:
Kursen syftar till att inspirera dig att förändra din trädgård så att både du själv och andra ska kunna njuta av och ha nytta av din trädgård.
Efter avslutad kurs har du fått massor av inspiration och konkreta tips på både små och stora förändringar. Du har fått verktyg att använda för att se på din trädgård med nya ögon oavsett tidigare kunskaps- och intressenivå.
Kanske vill du efter avslutad kurs vill ha hjälp av kursledaren att utforma din trädgård? I så fall får du ett rabatterat paketpris på designkonsultation ute på plats samt ritning av skisser.
UPPLÄGGFÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs.

KURSLEDARE
Kursledaren är utbildad ekologisk trädgårdsmästare, och arbetar på JannesTrädgårdstjänst, som trädgårdsdesigner. Hon arbetar även ideelt med REKO-ringen i Lidköpingsområdet.

KURSMATERIALBRA ATT VETA
Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse per post eller telefon före kursstart.

Anmälan

  • Kurslokal: Medborgarskolan Lidköping., Sockerbruksgatan 1, Entré G, LIDKÖPING (Karta)
  • Ledare: Maria Kronwall
  • Start: Ej fastställt
  • Dag och tid: 17:00-20:00
  • Kurstimmar: 12
  • Tillfällen: 4
  • Kursnummer: 28110
  • Pris: 1650 kr

Köpvillkor

Medborgarskolan Lidköping. LIDKÖPING

Sockerbruksgatan 1, Entré G, 53140 LIDKÖPING
Telefon: 0510-208 00

Medborgarskolan Lidköping
Sockerbruksgatan 1 A
53140 LIDKÖPING

0510-208 00
lidkoping@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Lidköping

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

0510-208 00

Lokalkontor i Region Väst

Vi hjälper dig att knyta nya kontakter med arbetsgivare, hitta dolda jobb och vässa ditt jobbsök — utifrån dina behov. Tillsammans når vi längre.

Stöd och matchning

Någonstans i vårens kursutbud finns en kurs som är för bra för att vara sann, lite för knäpp, lite för udda. Kan du hitta den?

Tävla om 5 st presentkort á 1 500 kr!