Kika in på vår betawebb

Snart lanserar vi vår nya webbplats. Vill du testa den redan nu? Sök kurser och evenemang på vår betawebb.

Tillbaka till Bild- och formkonst

Oljemålning

Lär dig måla med oljefärger! I denna kurs utforskar vi oljemåleriets möjligheter tillsammans. Vi går igenom allt från grunderna och vad man behöver tänka på innan man startar, olika sätt att påbörja en målning, själva målarprocessen och hjälpmedel att överkomma svårigheter, till att bli fri i sitt skapande.

Innehåll
I varierande övningar får du bekanta dig med oljemåleriets möjligheter både genom gemensamma teknikövningar och genom eget valda motiv. Vi testar färgblandning, målar stilleben och gör en parafras (egen tolkning) av någon etablerad konstnärs verk samt arbetar med egna motiv. I genomgångar tar vi upp begrepp som rör färglära, komposition och material. Vi lägger vikt vid att arbeta med miljömässiga metoder utan lösningsmedel. Vi kommer att prova att måla på en egenhändigt grundmålad målarduk och spänna upp den på spännram som sedan kan ramas in med enkel list.

Upplägg
Kursen går en tisdag varje vecka i fem veckor (samma dag och tid). Varje tillfälle går mellan kl. 17.00-20.00.

Förkunskaper
Kursen välkomnar både dig som nybörjare och dig som har målat tidigare.

Kursledare
Ingrid Pihl har en bakgrund som bildlärare och har i sitt eget skapande haft oljemålning som huvudsakligt medium vilket resulterat i ett antal utställningar. Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Skaffa till första kurstillfället en förpackning med vattenlöslig oljefärg plus en extra tub vit färg. Det finns flera fabrikat tex Winsor & Newton eller Artisan. Ta även med en förpackning borstpenslar av olika bredd och ett stycke vit eller oblekt lakansväv (gammalt lakan går fint) som du kan grundmåla och en moddlare för detta. Övningarna vid första träffen utförs på särskilt papper som går att köpa på plats alternativt så kan du köpa med dig ett eget block med oljemålningsark. Ta även med teckningskol. Övrigt material som kommer att behövas under kursen som spännram, målarkniv och palett beskrivs och föreslås vid första träffen.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Bra att veta
Vi håller till i våra hantverkslokaler i Ekeby Bruk - Hantverkscentrum.

Anmälan

Dela med dig av din kunskap, inspirera andra och utvecklas själv! Som kursledare på Medborgarskolan blir du en del av folkbildningen och får en unik möjlighet att dela med dig av ditt intresse och det du brinner för.

Läs mer och ansök här!

Vi erbjuder professionella utbildningar för professionella människor - nu utökar vi kursutbudet med Företagsutbildningar i hela Mälardalen. Läs mer om lediga tjänster och ansök idag!

Läs mer

Ett seriöst och långsiktigt miljöarbete är en självklarhet för oss på Medborgarskolan. Att välja Medborgarskolan ska vara ett hållbart miljöval. Därför är vi på Medborgarskolan i Mälardalen sedan hösten 2016, miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas.

Läs mer om vårt Miljöarbete

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor