Tillbaka till Släktforskning

Släktforskning grundkurs

 • Lär dig om släktforskning på nätet
 • Hitta dina rötter samtidigt som du lär dig om släktforskning
 • Lär dig släktforskningsprogram

Idag finns massor av information om släktforskning på nätet - men det är lätt att hamna snett. På våra kurser får du handledning som gör att du inte börjar följa fel Per Persson, samla på någon annans släktingar, eller missa barn på bygden och okända föräldrar.

Hitta ditt ursprung! Börja med din egen antavla och släktens stamtavlor.

Innehåll och mål
Massor av uppgifter finns sparade i bland annat mantalslängder och kyrkböckernas husförhörslängder och födelse-, dop- och begravningsböcker. Det gäller att tolka materialet rätt. Idag finns det mesta på nätet, inskannat av olika aktörer. Här får du hjälp att hitta dina anförvanter i all information, och du får en introduktion till de vanligaste släktforskarprogrammen där du kan dokumentera din forskning.

Upplägg
På kursen får du information och redskap för att kunna släktforska. Din kursledare går igenom hur du kan lägga upp ditt arbete, och hur du kan tolka det du hittar i olika kyrkböcker och arkiv. Vid två tillfällen arbetar vi i datasal. Om du vill kan du ta med en egen laptop vid övriga kurstillfällen, och du får hjälp att komma igång med din egen släktforskning.

Förkunskaper
Det här är en nybörjarkurs i släktforskning, men det är viktigt att du är van att söka information via dator.

Kursmaterial
På den här kursen får du ett abonnemang på Riksarkivets databas och arkivsamling SVAR, samt ett kompendium för 110 kr, skrivet av våra kursledare. Idag görs den allra största delen av släktforskningen via webbaserade program. En del är gratis, andra kostar pengar. De har för- och nackdelar beroende på vad man tittar efter, och hur långt man kommit i sitt sökande. På vår kurs får du rekommendationer om vilka program du kan använda dig av, men det är upp till dig att välja.

Kursledare
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Utvecklingsmöjligheter
Släktforskning tar tid, på en grundkurs får du hjälp att komma igång, men själva forskningen gör du på egen hand, hemma vid din dator eller på bibliotek och arkiv som tillhandahåller släktforskarprogram. När du gått en grundkurs och kommit igång med din släktforskning finns flera möjligheter att fortsätta ditt forskande. Du kan bland annat välja på fördjupningskurs i släktforskning, eller någon av våra kurser med speciellt fokus. I höst har du möjlighet att fördjupa dig i släktforskning i Finland.

Bra att veta
Nytt startdatum måndag 5/3!
Uppehåll 2/4.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Anmälan

 • Kurslokal: Medborgarskolans Hus, Hagagatan 23 A, STOCKHOLM (Karta)
 • Ledare: Marianne Jonasson
 • Start: den 5 mars 2018
 • Dag och tid: Måndag 14:45-17:15
 • Kurstimmar: 18
 • Tillfällen: 6
 • Kursnummer: 21761
 • Deltagaravgift: 2000 kr
 • Material: 110 kr
 • Summa: 2110 kr

Köpvillkor

Medborgarskolans Hus STOCKHOLM

Hagagatan 23 A, 11347 STOCKHOLM
Telefon: 010-157 63 61

Stockholm
Hagagatan 23, Box 19193
104 32 STOCKHOLM

010-157 63 61
info.sthlm@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Stockholm

En introduktionskväll till släktforskning, där vi också tar upp DNA, immigrantforskning och att släktforska i andra länder.

Anmäl dig här!

Behöver man gå en kurs i släktforskning när allt verkar finnas på nätet? Mängden av information gör att man lätt hamnar snett och börjar följa fel Per Persson, samla på någon annans släktingar eller missa barn på bygden och okända föräldrar.

Släktforskning grund och fördjupning, Släktforskning online, Släktforskning i Finland

Se kommande kursstarer

Gå en av våra diplomutbildningar! För dig som vill byta yrke eller inriktning!

Läs mer

Är ni ett gäng som vill träffas och lära er mer om ett ämne kan ni starta en egen studiecirkel. Möjligheterna är många och näst intill obegränsade!

Starta egen studiecirkel