Tillbaka till Hälso- och sjukvård

Medvetet ätande – mat och mindfulness

När man är närvarande i sinnet så är man helt uppmärksam på vad som händer i ögonblicket. Vi blir observanta på känslor, tankar och kroppens reaktioner.
Att vara närvarande när man äter innebär att vara fullt uppmärksam på vår mat, hela vägen, från att välja och köpa, tillaga och servera till att konsumera och smälta. Att tillämpa ett medvetet ätande kan ge positiva effekter i form av reducerad stress och upplevelse av balans och harmoni. Det kan också vara ett medel att kontrollera sötsug och viktproblem.


Innehåll
I denna kurs kombinerar vi gammal kunskap med modern näringslära och nuvarande vetenskaplig forskning för att inte bara svara på frågor som ”vad ska jag äta?” utan också för att vara mer medveten om hur mycket, varför, när, var och med vem vi äter.
Viktiga ämnen som vegetarism, diet och kosttillskott kommer att täckas.

Upplägg
Frågor och information om mindfulness i allmänhet och medvetet ätande i synnerhet och relaterade utmaningar och svårigheter kommer att diskuteras.
Kursen innehåller (en eller två) sessioner om hälsosam kost, österländsk mat, recept och metoder för matlagning.

Förkunskaper
Inga förkunskaper eller tidigare erfarenheter krävs. Alla är välkomna oavsett ålder, bakgrund och perspektiv.

Kursledare
Lama Ömnö är en inspirerande nutritionist, holistisk livstränare och konsult med erfarenhet av holistisk hälsa (kropp, sinne, själ och relationer), personlig utveckling, näring, meditation och välbefinnande. Han har en kandidatexamen och forskarutbildning i matvetenskap och näring, en doktorand i holistisk levande coaching och en mastergrad i metafysik från Sedona University, USA. Han är också en metafysisk utövare med över 15 års erfarenhet av mindfulness och meditation.

Det är något speciellt med våra kursledare! De delar med sig av sin kunskap på ett inspirerande och engagerat sätt i ämnet de brinner för.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Rekommenderat men inte nödvändigt
MINDFUL EATING
Ät bra, må bra, gå ner i vikt med mindfulness, medkänsla och KBT
Författare: Katarina Lundblad och Åsa Palmkron Ragnar

Bra att veta
Kursen hålls mestadels på engelska.
Bra att ha sköna kläder som inte sitter åt.
Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala. Aviavgift om 50 kr/avi from avi nr två tillkommer vid delbetalning.

Anmälan

På Amplifieds musikhus i Gävle repar ni som band gratis. Vi hjälper er att utvecklas genom att bl.a erbjuda er spelningar och studiotid.

Läs vidare

90-åriga Anna-Märta engagerar diskussionspigga pensionärer.

Läs vidare

Stort grattis säger vi till Emil Alstermark som är utsedd till Årets utvecklare 2017 av Medborgarskolan Region Mitt!

Läs mer

Stort grattis säger vi till Hanna Bratt och Alma Andersson som är utsedda till Årets ledare 2017 av Medborgarskolan Region Mitt!

Läs mer