Tillbaka till Stränginstrument

Banjo - nybörjare

En grundläggande kurs för att spela 5-strängad bluegrassbanjo.

Innehåll och mål
Du kommer igång med de flesta av de tekniker som används för 5-strängad banjo, fingersättning, ackord och spelteknik som hammer on, pulling off, slide, basic roll. De övar vi både separat och inlagda i låtar för att få fram ett sammanhang. Men också för att det är roligare! Tekniken är generell men låtarna på nybörjarkursen finns i huvudsak inom bluegrass-genren. Det mesta av den musikteori som är nödvändig att känna till kommer insprängt i låtarna.

Upplägg
Vi spelar i grupp, och anpassar nivå och takt efter gruppens behov. Du får lära känna banjon och dess möjligheter, och snabbt komma igång med att spela. Berätta gärna vad du tycker om för musik och vad du har för drömmar kring ditt spelande. Vi träffas en gång per vecka, och du får ut mer av kursen om du avsätter tid för att träna hemma mellan gångerna. På lektionerna varvar vi teknikövningar, melodispel och komp, och har garanterat roligt tillsammans!

Förkunskaper
Den här kursen vänder sig till dig som är nybörjare eller "falsk nybörjare". Har du spelat andra stränginstrument, kan tabulatur eller provat att spela lite för länge sedan är nivån perfekt för dig. Vi har många olika grupper och nivåer och du bör redan vid din anmälan berätta om du spelar eller har spelat något annat instrument, om du kan noter eller tabulatur, om du tidigare försökt lära dig spela banjo men tyckt det var svårt, eller om du spelat något annat stränginstrument tidigare.

Kursledare
Johnny Carlsson har lett kurser i banjo, gitarr och mandolin sedan tidigt 1980-tal. Främst är Johnny intresserad av folkmusik, traditionell jazz och blues. Han jobbar gärna med eget framtaget studiematerial för att kunna skräddarsy innehållet i en kurs optimalt efter elevernas behov. Sedan 1982 har han som hobbymusiker regelbundet spelat i flera svenska bluegrassband med turnéer i bl.a. Sverige och övriga Norden.

Kursmaterial
Du tar med ditt eget instrument. Har du en gammal banjo och är osäker på kvalitén är det klokt att gå till en butik för att be om råd, och kanske byta strängar. Din kursledare sammanställer material anpassat efter gruppen.

Utvecklingsmöjligheter
Som nästa steg kan du gå en fortsättningskurs med liknande upplägg.

Bra att veta
OBS nytt startdatum måndag 5/3.
Uppehåll 2/4 och 30/4.

Du som går en instrumentkurs i grupp har möjlighet att boka på en extra privatlektion om 30 minuter i anslutning till kursen. Bra om du missat en gång, om du tyckt något var knepigt och vill ha lite extratid, eller om du har något eget projekt du vill ha feedback på. Lektionen bokar du genom din kursledare, pris 385 kr/gång.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Anmälan

Är nybörjare eller har hållit på ett tag? Läs mer om våra olika gitarrkurser och hitta kursen som passar just dig!

Gitarrkurser

Rockband, bokcirkel eller syjunta? Är ni några personer som brukar träffas regelbundet för att lära er mer inom något ämne?

Starta egen cirkel

Har du spelat ett tag och längtar efter att få spela med andra? Hos oss kan du får pröva att spela med andra, lära dig lyssna och kommunicera med musik.

Klezmer, Jazz, Blues, Rock och Country är bara några av de stilar vi erbjuder.

Spela i band

Drömmar om att spela i en saxofonkvintett? Här får du chansen att träna upp ensemblespel, lyssna och samspela.

Saxofon