Kika in på vår betawebb

Snart lanserar vi vår nya webbplats. Vill du testa den redan nu? Sök kurser och evenemang på vår betawebb.

Tillbaka till Förarintyg båt

Förarintyg ombord, intensivkurs

  • Grunderna i navigation
  • De vanligaste sjövägsreglerna
  • Tips om lämplig utrustning ombord

Med mera...

Har du köpt båt eller tänkt att hyra och ser fram emot att tillbringa din semester på sjön, men tycker att du inte har tillräckligt med kunskap? För att få de kunskaper du behöver för turer i innerskärgården ska du ta Förarintyget. Ett Förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Med kunskapen du får när du tagit ditt Förarintyg blir din båtfärd både roligare och säkrare.

Innehåll
Denna kurs i Förarintyg innehåller grunderna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap. Kursen går under en helg. Kursen hålls på en stor segelbåt, så den båtpraktik som intår följer NFBs rekommendationer (värde 650 kr) då får du pröva dina nya kunskaper i verkliga situationer direkt.

Upplägg
Kursen går fredag - söndag. Vi träffas fredag kl 10.00 vid Karlslunds marina. Efter genomgång och teori åker vi ut tillsammans i segelbåten, och återkommer till Karlslund söndag eftermiddag.
Föreläsningen "Väder till sjöss" med Anna Geidne, meteorolog och navigationslärare ingår i kurspriset. Du kommer att få göra övningsuppgifter under själva kursen för att öva. Efter avslutad kurs anordnas prov för Förarintyg. Kostnad för detta är 450 kr och betalas till förhörsförrättaren från NFB. För att få examineras för Förarintyget ska du fylla minst 12 år innevarande år.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Jan Sköld, en av våra erfarna och omtyckta navigationslärare. Jan håller i Förarintygs-, Kustskeppar-, seglar- och motorbåtskurser. Dessutom håller han i många av våra praktikpass i navigation, dager- och mörkerpraktik.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Materialet finns på plats vid första tillfället och det du tar emot faktureras i efterhand. Vi använder boken "Fritidsskepparen".
Kostnad för att skriva upp för Förarintyget är 450 kr och betalas vid provtillfället. Du ska ha fyllt minst 12 år för att skriva prov.
Eftersom det kommer vara boende ombord på båten, behöver ni ta med kläder, sovsäck/lakan, hygienartiklar mm. Mer om exakt vad som ni behöver ta med för denna helg, får ni information om efter er anmälan, i god tid innan kursen.

Utvecklingsmöjligheter
När du har tagit Förarintyget kan du fortsätta med Kustskepparintyget, SRC/VHF eller Radarintyget. Vill du lära dig att hantera mindre fel på din motor ska du gå Båtmekanikerintyget.

Bra att veta
Medborgarskolan samarbetar med Svenska Sjö.
När du tagit Förarintyget eller Kustskepparintyget och dessutom är medlem i en båtklubb så får du 20% rabatt på försäkringspremien hos Svenska Sjö. Kontakta Svenska Sjö för att tillgodogöra dig rabatten.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln:
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Anmälan

Lär dig grunderna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap. Efter kursen anordnas prov för Förarintyg.

Visa kursstarter

Missa inte att vi erbjuder online-kurser i bland annat Förarintyg och Kustskepparintyg.

Läs mer om våra online-kurser!

Din egen båtlärare

Din egen båtlärare

Lär dig att hantera din motorbåt i olika sorters hamnar, i olika vindriktningar och att lägga till vid Y-bom, kaj, boj eller naturhamn med hjälp av ankare. Ta med hela familjen! För mer info kontakta info.sthlm@medborgarskolan.se

Intensivkurs för dig som vill lära dig alla grunderna inom sjölivet!

Läs mer och anmäl dig här!