Kika in på vår betawebb

Snart lanserar vi vår nya webbplats. Vill du testa den redan nu? Sök kurser och evenemang på vår betawebb.

Tillbaka till Träslöjd

Timringskurs

 


I den vackra byn Olofsfors i södra Västerbotten anordnas i sommar kurser i knuttimring. Välkommen att under sex dagar hänge Dig åt en byggnadsteknik som är miljövänlig, rationell och vacker. Här få Du den övning och professionella guidning som behövs för att på egen hand kunna uppföra en mindre byggnad såsom bastu, bod eller stuga.


Obs! Stor risk för svett, valkar och frisk luft!


 INNEHÅLL OCH MÅL


 Yxa, såg, stämjärn och ögonmått är de primära verktygen inom hantverksmässig timring.


Under kursens gång lär du dig att hantera dessa verktyg på ett effektivt sätt. Du kommer också att öva dig i att “se” timret, att på ett klokt och rationellt sätt bedöma stockarnas kvalitet och egenskaper för att på bästa sätt välja ut och timra in stockarna i en harmonisk följd.


Dag för dag byggs dina erfarenheter på, alltmedan timmerhuset växer på höjden. Du kommer att lära dig att hantera de olika delmomenten i ett timmerhus-bygge som man ovillkorligen ställs inför:


Stockar ska fogas ihop i täta och robusta knutar, dymlingar binda ihop och förstyva stockarna, dörr- och fönsteröppningar ska förstyvas upp och stockarna ska såklart också bilas på utsidorna för att bli vackert livfulla och mer vattenavstötande.


 Fokus ligger på praktisk övning och utveckling av färdigheterna. Detta varvas med kortare teori-sessioner som förklarar och tydliggör de praktiska momenten.


 Efter avslutad kurs kommer du att kunna grunderna i timringstekniken. Du kommer att se timmerhus på ett nytt sätt och du kommer troligen att åka hem med en väldigt skön men lagom mör känsla i kroppen och själen.


 


UPPLÄGG


Kursen är på 6 hela dagar (08.00 - 16.00). Lunch och fika ingår. Behöver du boende så Kontakta Jorma på 073-0528493 eller Lars Åke på 070-2139028. Olofsfors Herrgård, Rödvikens Camping, Levar Hotell och Ava Havsbad har både rum och stugor som man kan hyra.


 FÖRKUNSKAPER


Inga förkunskaper behövs.


KURSLEDARE


Jorma Salmgren är utbildad vid Dalarnas Timringsutbildning och driver egen firma inom timring och byggnadsvård under namnet Ledusjö Timmerhus. Vid sidan av byggentreprenader och renoveringar undervisar han i timring vid Dacapo, Göterborgs Universitet och håller fristående kurser.


 


 
 

Anmälan

Valideringen synliggör erfarenheter, kunskaper och kompentenser från utbildning, arbetsliv, hemmet eller föreningslivet.

Läs mer här!

Guidade turer och mycket andra aktiviteter på Olofsfors bruk i sommar!

Läs mer här!

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan