Tillbaka till Trafikkunskap

Förarbevis Snöskoter - Praktiskt moment (För dig som läst teorin på distans)

NYHET!
Du som har läst teori för Förarbevis – snöskoter på distans hos oss på Medborgarskolan ska göra det praktiska körmomentet och teoriprov för att fullfölja din utbildning. Det praktiska körmomentet genomför du på någon av Medborgarskolan Nords utbildningsorter. Teori på distans och det praktiska körmomentet är tillsammans obligatoriskt för avslutad utbildning.

KÖRMOMENTETS UPPLÄGG
I det praktiska körmomentet kör du snöskoter och får kunskap om snöskoterns användning i trafik och natur. Du får öva att köra på skrå, passera trafikövergångar, köra på skoterled mm. Du får även lära dig hur du agerar om du kör fast med din skoter. Vi ger dig råd om skötsel av skotern och övriga säkerhetsfrågor. Kursen baseras på Transportstyrelsens riktlinjer för Förarbevis - snöskoter, terrängkörningslagen och grunderna i första hjälpen.

SÅ HÄR GÅR DET TILL
Inför det praktiska körmomentet kallas du till den ort där du har anmält dig. Du kör med egen eller hyrd snöskoter. På utbildningsplatsen välkomnas du av en kursledare som gör en legitimationskontroll. Det praktiska körmomentet genomförs i grupp med fyra elever/tillfälle och ledare. Det är viktigt att du har varma kläder och skor som passar för att vara utomhus en hel dag. Du tar även med dig matsäck och varm dryck. Körmomentet sker alltid när snödjupet är tillräckligt enligt terrängkörningslagen. Efter genomfört praktiskt körmoment erbjuds du att göra teoriprovet. Vid godkänt teoriprov rapporterar vid dig till Transportstyrelsen som utfärdar och tillverkar ett förarbevis (under förutsättning att inga spärrar finns). Du får ett brev från Transportstyrelsen där du uppmanas att skicka in ett foto samt betala avgiften för tillverkning av förarbeviset (150 kr).

ATT TÄNKA PÅ INFÖR DET PRAKTISKA KÖRMOMENTET
Vid det praktiska körmomentet behöver du ha:
• En godkänd hjälm
• Snöskoter
• Godkänd legitimation
• Varma skor och kläder
• Varm dryck och något att äta

Har du en egen snöskoter tar du med dig den. Två personer kan också dela på en skoter under det praktiska körmomentet. Vi kan förmedla kontakter till lokala uthyrare vid behov. Meddela oss detta i så fall. Observera att kostnad för skoterhyra tillkommer.

I KURSAVGIFTEN INGÅR
Deltagande i det praktiska körkomentet (5 studietimmar). Ett provtillfälle/examination.

KURSLEDARE
Jan-Egil Hemfjäll. Verksamhetsutvecklare inom teknik på Medborgarskolan Nord. Har mångårig erfarenhet inom distansutbildning. Kommer från Storuman som är en av Sveriges skotertätaste kommuner.
Per Söderberg. Kursledare med lång pedagogisk erfarenhet. Alla våra kursledare inom Förarbevis Snöskoter är godkända av Transportstyrelsen.

BRA ATT VETA
Du kan vara 15 år och 9 månader för att påbörja teorin och göra det praktiska körmomentet. För att få skriva teoriprovet måste du ha fyllt 16 år. Vid teoriprovet måste du kunna uppvisa giltig legitimation. Saknas giltig legitimation kan målsman visa sin legitimation istället. Vid särskilda behov kan vi erbjuda anpassade teoriprov t ex extra tid eller muntligt prov. Detta måste meddelas i förväg. Observera att Du måste göra både teori, prov samt praktiskt körmoment hos oss på Medborgarskolan för godkänd utbildning.
Har du behov av flygresa till oss så brukar det finnas förmånliga priser till Skellefteå. Se www.sas.se eller https://www.norwegian.com/se/

UTBILDNINGSORTER SOM GENOMFÖR PRAKTISKA KÖRMOMENTET
Lycksele lycksele@medborgarskolan.se 0950-137 45
Vilhelmina, Kittelfjäll vilhelmina@medborgarskolan.se 0950-137 45
Storuman, Hemavan storuman@medborgarskolan.se 0950-137 45
Skellefteå skelleftea@medborgarskolan.se 0910-71 31 32
Gällivare gallivare@medborgarskolan.se 0920-45 08 83
Umeå, Nordmaling umea@medborgarskolan.se 090-77 96 11

Medborgarskolan förbehåller sig att flytta fram alternativt ställa in kursen vid för få antal deltagare eller om snödjupet inte är tillräckligt enligt terrängkörningslagens föreskrifter.

Anmälan

  • Kurslokal: Körområde Klutmark, Klutmark 178, Skellefteå (Karta)
  • Ledare:
  • Start: den 2 mars 2018
  • Dag och tid: 08:30-12:00
  • Kurstimmar: 5
  • Tillfällen: 1
  • Kursnummer: 91481
  • Deltagaravgift: 1145 kr
  • Övrigt: 350 kr
  • Summa: 1495 kr

Fullsatt

Körområde Klutmark Skellefteå

Klutmark 178, Skellefteå
Telefon: 0910-71 31 30

Medborgarskolan Skellefteå
Storgatan 35
931 31 SKELLEFTEÅ

0910-71 31 30
skelleftea@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Skellefteå

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan

Dela med dig av ditt intresse och utvecklas tillsammans med andra.

Så kan du bli kursledare