Tillbaka till Trafikkunskap

Förarbevis Snöskoter - praktiskt körmoment Nordmaling (För dig som har läst teorin på distans)

FÖRARBEVIS SNÖSKOTER - PRAKTISKT KÖRMOMENT
(För dig som läst teorin på distans)

NYHET!
Du som har läst teori för Förarbevis – snöskoter på distans hos oss på Medborgarskolan ska göra det praktiska körmomentet och teoriprov för att fullfölja din utbildning. Det praktiska körmomentet genomför du på någon av Medborgarskolan Nords utbildningsorter (se nedan). Teori på distans och det praktiska körmomentet är tillsammans obligatoriskt för avslutad utbildning.

UTBILDNINGSORTER FÖR DITT PRAKTISKA KÖRMOMENT
Det praktiska körmomentet gör du på någon av våra utbildningsorter. Vi erbjuder körmoment och provtillfällen på följande orter:
Lycksele
Storuman-Hemavan
Vilhelmina - Kittelfjäll
Skellefteå
Gällivare
Umeå - Nordmaling

KÖRMOMENTETS UPPLÄGG
I det praktiska körmomentet kör du snöskoter och får kunskap om snöskoterns användning i trafik och natur. Du får öva att köra på skrå, passera trafikövergångar, köra på skoterled mm. Du får även lära dig hur du agerar om du kör fast med din skoter. Vi ger dig råd om skötsel av skotern och övriga säkerhetsfrågor. Kursen baseras på Transportstyrelsens riktlinjer för Förarbevis - snöskoter, terrängkörningslagen och grunderna i första hjälpen.

SÅ HÄR GÅR DET TILL
Inför det praktiska körmomentet kallas du till den ort där du har anmält dig. Du kör med egen eller hyrd snöskoter. På utbildningsplatsen välkomnas du av en kursledare som gör en legitimationskontroll. Det praktiska körmomentet genomförs i grupp med fyra elever/tillfälle och ledare. Det är viktigt att du har varma kläder och skor som passar för att vara utomhus en hel dag. Du tar även med dig matsäck och varm dryck. Körmomentet sker alltid när snödjupet är tillräckligt enligt terrängkörningslagen. Efter genomfört praktiskt körmoment erbjuds du att göra teoriprovet. Vid godkänt teoriprov rapporterar vid dig till Transportstyrelsen som utfärdar och tillverkar ett förarbevis (under förutsättning att inga spärrar finns). Du får ett brev från Transportstyrelsen där du uppmanas att skicka in ett foto samt betala avgiften för tillverkning av förarbeviset (150 kr).

ATT TÄNKA PÅ INFÖR DET PRAKTISKA KÖRMOMENTET
Vid det praktiska körmomentet behöver du ha:
• En godkänd hjälm
• Snöskoter
• Godkänd legitimation
• Varma skor och kläder
• Varm dryck och något att äta

Har du en egen snöskoter tar du med dig den. Två personer kan också dela på en skoter under det praktiska körmomentet. Vi kan förmedla kontakter till lokala uthyrare vid behov. Meddela oss detta i så fall. Observera att kostnad för skoterhyra tillkommer.


SÅ HÄR ANMÄLER DU DIG
Du kan anmäla dig till det praktiska körmomentet via webben www.medborgarskolan.se (sökord Körmoment). Men du kan också mejla eller ringa in din anmälan till respektive utbildningsort. Vid kontakt med oss ange val av utbildningsort, om du har egen skoter eller om du önskar hjälp med kontaktuppgifter till en skoteruthyrare.

Orter E-post Telefon
Lycksele lycksele@medborgarskolan.se 0950-137 45
Vilhelmina, Kittelfjäll vilhelmina@medborgarskolan.se 0950-137 45
Storuman, Hemavan storuman@medborgarskolan.se 0950-137 45
Skellefteå skelleftea@medborgarskolan.se 0910-71 31 32
Gällivare gallivare@medborgarskolan.se 0920-45 08 83
Umeå, Nordmaling umea@medborgarskolan.se 090-77 96 11

I KURSAVGIFTEN INGÅR
Deltagande i det praktiska körkomentet (5 studietimmar)
Ett provtillfälle/examination.

KURSLEDARE
Alla våra kursledare inom Förarbevis – Snöskoter är godkända av Transportstyrelsen.
Vår kursledare Patrick Edin har dessutom arbetat professionellt som snöskoter- och forsrännarguide i 25 år.

BRA ATT VETA
Du kan vara 15 år och 9 månader för att påbörja teorin och göra det praktiska körmomentet. För att få skriva teoriprovet måste du ha fyllt 16 år. Vid teoriprovet måste du kunna uppvisa giltig legitimation. Saknas giltig legitimation kan målsman visa sin legitimation istället. Vid särskilda behov kan vi erbjuda anpassade teoriprov t ex extra tid eller muntligt prov. Detta måste meddelas i förväg. Observera att Du måste göra både teori, prov samt praktiskt körmoment hos oss på Medborgarskolan för godkänd utbildning.

Medborgarskolan förebehåller sig att flytta fram alternativt ställa in kursen vid för få antal deltagare eller om snödjupet inte är tillräckligt enligt terrängkörningslagens föreskrifter.

Anmälan

Guidade turer och mycket andra aktiviteter på Olofsfors bruk i sommar!

Läs mer här!

Valideringen synliggör erfarenheter, kunskaper och kompentenser från utbildning, arbetsliv, hemmet eller föreningslivet.

Läs mer här!

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan