Tillbaka till Segling

Seglarkurs fortsättning, steg 3

Seglarintyg steg 3
Du som redan har gått steg 1 och 2 i segling, eller sedan tidigare har motsvarande praktisk segling i bagaget, kan gå denna kurs. Detta är kursen för dig som vill ta steget till mer avancerad segling. Kursen ger dig tillräcklig kunskap och färdigheter för att självständigt kunna hantera en större ruffad segelbåt, inom- och utomskärs i skiftande väderförhållanden.

Innehåll
Fördjupade kunskaper om båten och dess utrustning och kondition med avseende på havssegling inklusive säkerhetsutrustning enligt Sjöfartsverkets rekommendationer.
Kontroll av infästningar i skrov och rigg med avseende på förslitning och utrustning. Åldrande, förslitning och deformation av segel.
Förändra seglens form, förflyttning av buken, öppna och stänga segel.
Riggtrimning – stående rigg tillräckligt anspänd men harmoniskt (utan deformation av skrovet).
Revning och segelskifte under gång i skiftande väder
Spinnakersegling, sättning, trimning, gipp och nedtagning
Mörkersegling
Utomskärssegling
Sjömanskap såsom hantering av båt i hårt väder; sjösurrning och andra förebyggande säkerhetsåtgärder för hårt väder, ligga bi, användning av drivankare, riggning för bogsering, förekommande knopar samt nödriggning och nödstyrning i teori.
Man över bord träning helst i sjögång
Vind- och väderkunskap bl a med avseende på vägval. detaljering/korrigering av väderprognoser med hjälp av lokala observationer.

Vi följer NFBs krav och riktlinjer. Efter genomförd kurs kan Seglarintyg steg 3 dokumenteras genom sigill i NFBs intygsbok, till en kostnad av 300 kr.

Upplägg
Kursen är upplagd på en helg. Hela kursen genomförs på en segelbåt, det finns eventuellt möjlighet till övernattning. Max 6 deltagare.
Båten vi använder är en kölbåt ca 11x3 meter. Båten utgår från Ingarö, Vaxholm eller Karlslunds marina.

Förkunskaper
Det förutsätts att kursdeltagarna har genomgått Seglarintyg steg 2 och innehar Kustskepparintyg samt kan simma minst 200 meter.

Kursledare
Jan Sköld
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Information om kurslitteratur skickas ut innan kursstart. Kurslitteratur ingår ej i kurspriset.
Kostnad för att skriva prov är 300 kr och betalas direkt vid provtillfället.

Bra att veta
Medborgarskolan samarbetar med Svenska Sjö.
När du tagit förarintyget eller kustskepparintyget och dessutom är medlem i en båtklubb så får du 20% rabatt på försäkringspremien hos Svenska Sjö. Kontakta Svenska Sjö för att tillgodogöra dig rabatten.

Anmälan

Lär dig grunderna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap. Efter kursen anordnas prov för Förarintyg.

Visa kursstarter

Öka dina kunskaper inom segling, och skaffa dig ett seglarintyg. Vi har både steg 1- och steg 2-kurser. Läs mer om kurserna här!

Missa inte att vi erbjuder online-kurser i bland annat Förarintyg och Kustskepparintyg.

Läs mer om våra online-kurser!

Du har tagit ditt Förarintyg och känner att du vill ge dig ut på öppna hav eller kanske åka båt när det är mörkt ute, då ska du ta Kustskepparintyget.

Visa kursstarter