Kika in på vår betawebb

Snart lanserar vi vår nya webbplats. Vill du testa den redan nu? Sök kurser och evenemang på vår betawebb.

Tillbaka till Silversmide och annan metallslöjd

Diplomutbildning: Silversmide - smycken

  • Skapa dina egna verk från idé till verklighet
  • Utveckla din kreativitet
  • Arbeta med händerna

Vår diplomutbildning i silversmide är en grundläggande utbildning på dagtid som ger dig teknik- och hantverkskunskaper i silversmide och smyckestillverkning. Utbildningen vänder sig till dig som vill förbereda dig för högre studier, gå vidare i ditt konstnärliga utövande eller helt enkelt söker ny energi i tillvaron! Kanske vill du lägga grunden till en helt ny yrkesbana eller krydda ditt CV med nya meriter.

INNEHÅLL
Utbildningen innefattar både praktiska och teoretiska delar och är till stor del upplagd i projektform, där du arbetar från skissförslag till färdigt arbete. Du arbetar i de grundläggande teknikerna som sågning, filning, lödning, glödning, betning, slipning och polering. Du får också praktiska kunskaper om material, verktyg och maskiner. Tonvikten ligger på smyckeformgivning och den egna processen i formgivning inför arbetet i silversmedjan. I utbildningen ingår föreläsningar om smyckehistoria och nutida smyckekonst.

UPPLÄGG
Teori varvas med praktik, men du arbetar främst med det praktiska lärandet. Undervisningen sker i grupp med handledning som stöder varje deltagares utveckling.

Utbildningens första två veckor omfattar både fredagar och lördagar kl 09.00-15.15, därefter varje fredag kl 09.00-15.15. Utbildningen består av 14 kursdagar under totalt 12 veckor.

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs.

KURSLEDARE
Özay Emert är utbildad på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) och har en magisterexamen i smyckekonst. Hon har även studerat på Mimar Fine Arts University i Istanbul. Özay är yrkesverksam smyckekonstnär med egen verkstad. Hon har haft ett flertal utställningar med sina smycken och har även varit gästlärare på HDK.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

KURSMATERIAL
Kursmaterial ingår inte i kursavgiften. Alla verktyg och material som behövs för utbildningen finns i vår välutrustade silversmedja. Vi arbetar främst i silver men du kan även välja ett andra övningsmaterial, till exempel koppar eller mässing. Både plåt och tråd används. Silvret vägs, skrivs upp och faktureras efter utbildningens slut. Silverpriset följer marknaden och ligger idag på 14 kr/gram. På materialfakturan tillkommer även en kostnad om 100 kr/kursdeltagare för förbrukningsmaterial såsom lod och sågblad.

Inför utbildningens start kommer du att få ett informationsblad med mer utförlig information kring det material du behöver.

BRA ATT VETA
För diplom krävs 80 procents närvaro samt godkända kursmoment.

Kursen är inte studiemedelsberättigad. Om du vill kan du dela upp kursavgiften på tre delbetalningar (detta anger du i meddelandefältet när du anmäler dig).

Anmälan

Vi hjälper dig att knyta nya kontakter med arbetsgivare, hitta dolda jobb och vässa ditt jobbsök — utifrån dina behov. Tillsammans når vi längre.

Stöd och matchning

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan