Kika in på vår betawebb

Snart lanserar vi vår nya webbplats. Vill du testa den redan nu? Sök kurser och evenemang på vår betawebb.

Tillbaka till Kustskepparintyg

Kustskepparintyg sommarkurs

 • B-körkort på sjön
 • Nu kan du lämna skärgården och segla på öppet hav
 • Segla/kör en båt som är längre än tolv meter och bredare än fyra meter

Detta är en direkt fortsättning för dig som tagit Förarintyg. Kursen ger dig den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs. Du lär dig bland annat navigering utomskärs och till havs, mörkernavigering, säkerhet ombord och priniciperna för GPS, radar och SRC/VHF. Har du ett skepp (minst 12x4 meter) är Kustskepparintyget ett krav. Efter avslutad kurs anordnas prov för Kustskepparintyg.


I kursen fördjupar vi oss lite kring sjöväder och vad som kan vara bra att ha kännedom kring detta ute på sjön

UPPLÄGG:
Vi träffas två helger 19-20/5 och 2-3/6 kl 9-16 alla dagar samt en kväll för examination (oftast i anslutning till sista kursdagen). Lunch ca 45 min, det går bra att ta med lunch och värma i mikro på plats. I kursen anordnas även praktikpass på vår praktikbåt M/S Pricken (för den som inte har gjort praktiken redan) i Vättern med bland annat mörkerpraktik och den brukar förläggas på lördagen eller söndagen helgen mellan de två helgtillfällena. Praktiken går i Vättern och brukar utgå från Askersund eller Motala.

Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

LEDARE:
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

FÖRKUNSKAPSKRAV:
Förarintygsexamen

KURSMATERIAL:
Fritidsskepparen av Ramberg-Utterström (2011), arbetsbok till kustskepparen, sjökort 61 o 93 (WGS-84), kort 1, passare o transportör, penna o linjal finns att köpa på www.nautiska.se, www.jure.se eller www.bryggboden.se. På den skriftliga kallelsen du får när kursen ska starta står materialet angivet. Viktigt att kursmaterialet är med till första träffen.
Kostnad för kursmaterial (ca 600 kr), examination (450 kr) och praktiktur (500 kr) tillkommer.
Har du inte din blå intygsbok så tillkommer 50 kr för den från Nämnden för båtlivsutbildning.

BRA ATT VETA
Du kan även läsa kustskepparintyg som kvällskurs under terminen om det är ett alternativ för dig.

Fr o m 1/1 2017 följer vi de nya reglerna från Nämnden för båtlivsutbildningar kring vad som ska ingå i förar- och kustskepparexamen. Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

RABATTER
Du som är medlem i båtklubb/segelsällskap får 10% rabatt på kursavgiften hos oss; uppge vilken båtklubb/segelsällskap du tillhör samt medlemsnummer vid anmälan.
Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg eller kustskepparintyg. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit intyg genom oss.

KALLELSE/FAKTURA
Kallelse med faktura på kursavgiften kommer ca en vecka innan kursstartdatum som en bekräftelse på kursstart. Med kallelsen kommer även fakturan på kursavgiften. Du kan även delbetala kurser, ange detta vid anmälan.

När du anmäler dig: Ange om du har gjort intygad båtpraktik! Finns inskrivet i din blå intygsbok.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Anmälan

 • Kurslokal: Linköping Medborgarskolan, Collegium, Teknikringen 7, LINKÖPING (Karta)
 • Ledare: Petter Magnusson
 • Start: den 19 maj 2018
 • Dag och tid: Lördag, söndag 09:00-16:00
 • Kurstimmar: 33
 • Tillfällen: 4
 • Kursnummer: 88469
 • Pris: 2495 kr

Köpvillkor

Linköping Medborgarskolan LINKÖPING

Collegium, Teknikringen 7, 58330 LINKÖPING
Telefon: 075-241 68 30

Medborgarskolan Linköping
Teknikringen 7
58330 LINKÖPING

075-241 68 30
linkoping@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Linköping

Följ oss på Facebook och Instagram!

InstagramFölj oss på Facebook!

Rabatter för dig som läser på Medborgarskolan

Om du går en kurs hos oss kan vi erbjuda dig rabatter bla. på kurslitteratur.

Rabatter på böcker och båtförsäkring

Inga problem!

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

075 - 241 68 30
(Regionens kundtjänst)

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor