Kika in på vår betawebb

Snart lanserar vi vår nya webbplats. Vill du testa den redan nu? Sök kurser och evenemang på vår betawebb.

Tillbaka till Bild- och formkonst

Oljemålning

Lär dig måla med oljefärger! I denna kurs utforskar vi oljemåleriets möjligheter tillsammans. Vi går igenom allt från grunderna och vad man behöver tänka på innan man startar, olika sätt att påbörja en målning, själva målarprocessen och hjälpmedel att överkomma svårigheter, till att bli fri i sitt skapande.

Innehåll
I varierade övningar får vi prova på att måla stilleben, från fotografi, självporträtt eller levande modell. Läraren går igenom begrepp som teckning, valörer, färgtemperaturer, komposition och färgblandning. Vid varje kurstillfälle gör man en ny målning så att man kan ta med sig det man lärde sig vid förra tillfället in i den nya målningen. Läraren ger individuell vägledning till var och en under själva målningsarbetet, och kommer med förslag och tips och besvarar frågor. Tanken är att man efter kursen ska ha en grundläggande förståelse om oljemåleri som medium, att man ska ha fått prova på att måla olika motiv och att man ska ha lärt sig något som man kan ta vidare i sitt fortsatta skapande.

Upplägg
Kursen går en lördag varannan vecka i sex veckor (samma dag och tid). Varje tillfälle går mellan kl. 10.00-14.00.

Förkunskaper
Kursen välkomnar både dig som nybörjare och dig som har målat tidigare.

Kursledare
Ragnar Österlund som leder denna kurs har mångårig erfarenhet av oljemåleri, och flerårig erfarenhet som kursledare. Han målar både landskap, stilleben, porträtt och figur. På hans hemsida, www.ragnarosterlund.se, kan du se bilder på en del av hans verk. Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Penseltvätt Färgrikets Skonsam Förtunning 222 (250 ml), rå linolja (50 ml), 3 st vitgrundade målardukar eller pannåer i ungefärlig storlek A4, flata penslar i svinborst för oljemålning (i storlekar 3-6 mm), eventuellt en rund, mjuk pensel i oxhår för målning av detaljer (2 mm), målarkniv (storlek 3-4), flat palett för oljemålning av trä eller plast (gärna 30 cm bred eller mer), palettkoppar (1-2 st), maskeringstejp, en stor rulle hushållspapper. Oljefärgerna röd, gul, blå, ockra, brun, svart och vitt. Penna och sudd. Det arbetsmaterial du behöver finns att köpa på nätet (exempelvis zinkvit.se). Som kursdeltagare erhåller du även ett rabattkort på Upsala färg på 10% om du hellre vill köpa ditt material där.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Bra att veta
Vi träffas varannan vecka! Vi håller till i våra hantverkslokaler i Ekeby Bruk - Hantverkscentrum.

Anmälan

Vi erbjuder professionella utbildningar för professionella människor - nu utökar vi kursutbudet med Företagsutbildningar i hela Mälardalen. Läs mer om lediga tjänster och ansök idag!

Läs mer

Dela med dig av din kunskap, inspirera andra och utvecklas själv! Som kursledare på Medborgarskolan blir du en del av folkbildningen och får en unik möjlighet att dela med dig av ditt intresse och det du brinner för.

Läs mer och ansök här!

Ett seriöst och långsiktigt miljöarbete är en självklarhet för oss på Medborgarskolan. Att välja Medborgarskolan ska vara ett hållbart miljöval. Därför är vi på Medborgarskolan i Mälardalen sedan hösten 2016, miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas.

Läs mer om vårt Miljöarbete

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan