Kika in på vår betawebb

Snart lanserar vi vår nya webbplats. Vill du testa den redan nu? Sök kurser och evenemang på vår betawebb.

Tillbaka till Trädgård

Kvar i stan! Diplomutbildning: Stora trädgårdsutbildningen. Sommarutbildning

Sommarutbildning


Trädgårdar är fantastiska men kräver kunskap hos den som vill sköta, förändra eller utveckla dem. För en givande och hållbar trädgård behövs kunskap om växter och hur man odlar, beskär, gödslar, formger, sår och planterar dem. Just kombinationen av skötsel och formgivning är lösningen för dig som vill utveckla din kunskap om trädgården för eget eller allmänt bruk.
 


Innehåll


Stora trädgårdsutbildningen är en längre kurs på grundnivå inriktad mot trädgårdskunskap och formgivning. Den ska ge en övergripande genomgång av trädgårdens många beståndsdelar från planering, sådd och plantering till skötsel, underhåll och skörd. Den tar upp planteringsprinciper, beskärning i teori och praktik, marklära och jordförbättring. Introduktion i trädgårdens blommande och gröna växter, med genomgång av några av våra vanligaste lökar, knölar, sommarblommor, perenner, buskar och träd och deras användning.


Upplägg


Huvudsakligen teoretiska moment med praktiska övningar och studiebesök. De teoretiska delarna (huvuddelen) består av genomgångar, gruppövningar, individuella uppgifter och studiebesök. En större enskild uppgift leder genom hela kursen i syfte att fördjupa inlärningen. Det är bra om du hinner arbeta med uppgiften mellan tillfällena. Uppgiften är en ordbok, som skapas runt ca 80 trädgårdstermer; att förklara i ord och/eller med bild.

Utbildningen är förlagd till fyra helger med två lite längre dagar för två studiebesök. En egen studiebesöksdag förläggs till perioden mellan juni och augusti.

Start lö-sö 2-3/6 (söndag 3/6 studiebesök, kurstid ca 08.30-17.30
16-17/6
11-12/8 (söndag 12/8 studiebesök, kurstid ca 08.30-17.30)
25-26/8

I juli är det tid för eget arbete med ordbok och eget studiebesök, alternativt kan man följa med kursledaren på ett studiebesök den 2/7 kl 17.00-20.30.

Ungefärlig kursplan; 
Introduktion, jord, näring och beskärning
Sommarblommor, studiebesök
Lökar och knölar, gräs
Prydnadsbuskar, förökning, skötsel och plantering
Perenner: form och design
Fruktträdgården, jordförbättring samt egen fördjupningsuppgift som pågår under hela kursen.


Förkunskaper


Inga förkunskaper krävs. Alla är välkomna.


Kursledare


Lena Bergene har en grundläggande utbildning inom trädgård och är utbildad landskapsarkitekt från Alnarp, SLU. Hon arbetar idag bland anant med att rita trädgårdar i sin egen firma. Hon har flera års erfarenhet av undervisning. Lena fick en silvermedalj för sin balkong "Fjärilsvärmeri" på Nordiska trädgårdar i slutet av mars 2015. Lena undervisar även i flera designkurser inom trädgård.


Kursmaterial och diplom


Visst kurs- och ritmaterial samt studiebesök ingår.


Diplom


Efter avslutad kurs, med minst 80 % närvaro samt godkända kursmoment och godkänd enskild uppgift, får du ett diplom.


Bra att veta


Anmälningsavgift 1 000 kr faktureras i samband med anmälan.
Obs! Speciella avbokningsregler gäller för våra linjer. Du får detaljerad information i din bekräftelse som skickas efter att vi registrerat din ansökan.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Anmälan

Författaren, odlaren och föreläsaren Peter Streijffert

Från bord till jord. Ta tillvara och få den bästa jorden. Varm- och kallkomposter! Vi gör en bokashi, ett smidigt sätt att kompostera.

Anmäl dig här

Lär dig binda vackra buketter som ett proffs! Bind buketter inför bröllop, Alla hjärtans dag, med vår- eller vintagetema?

Visa alla floristkurser

Drömmer du om en ny trädgård? Eller vill lära dig mer om odling? Lär dig att skapa din egen oas på någon av våra inspirerande trädgårdskurser!

Visa alla trädgårdskurser

Kostnadsfria kurser i svenska och samhällskunskap för asylsökande.

Läs mer / Read more