Kika in på vår betawebb

Snart lanserar vi vår nya webbplats. Vill du testa den redan nu? Sök kurser och evenemang på vår betawebb.

Tillbaka till Förarintyg båt

Förarintyg båt

  • Grunderna i navigation
  • De vanligaste sjövägsreglerna
  • Tips om lämplig utrustning ombord

Med mera...

För en säker och rolig båtfärd inomskärs eller nära kust är det viktigt att alla kan hantera båten. Ett förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Har du ett förarintyg får du också som regel rabatt på båtförsäkringen. Intyget är oftast också ett krav om du vill hyra båt såväl i Sverige som utomlands.

Innehåll
Grunderna i navigation och sjökortsarbete, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder, sjömanskap och knopar.
Vi följer NFBs (Nämnden för Båtlivsutbildning) krav och riktlinjer.

Upplägg
Kursen går en gång i veckan i sex veckor på samma dag och tid. Kursen omfattar 4 x 45 minuter per kurstillfälle. Teori blandat med övningar i sjökortsarbete. Båtpraktik är än så länge inte obligatorisk för förarintyget men rekommenderas starkt. Ingen praktik ingår dock i denna kurs.

Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs.

Kursledare
Christer Drangel innehar Fartygsbefälsexamen klass VIII samt Maskinbefälsexamen klass VIII och tillbringar den mesta av sin tid på våren/sommaren med att arbeta som skeppare på skärgårdsbåten M/F Anemon i Karlshamns skärgård. Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling. Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Kursmaterialet ingår inte i kursavgiften. Vi använder boken ”Fritidsskepparen” ISBN 9789113039558. Materialet köper du enklast hos B&C Marine på Johannisbergsv. 22 i Västerås eller på Hjertmans butik i Västerås. På Hjertmans har du 15% rabatt om du tar med dig och visar din bokningsbekräftelse eller kallelse till kurs hos oss.

OBS Köp boken BARA när du har fått kallelse från oss.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Bra att veta
Examination anordnas direkt efter avslutad kurs. Kostnad tillkommer med 450 kr och betalas direkt till förhörsförrättaren.
Efter genomgången kurs i förarintyg kan du gå kurs i kustskepparintyg. Med ett kustskepparintyg får du den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs.

Medborgarskolan har utbildat båtfolk i över 40 år och erbjuder ett mycket brett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. För säkerhets skull - vänd dig till oss!

Anmälan

Ett seriöst och långsiktigt miljöarbete är en självklarhet för oss på Medborgarskolan. Att välja Medborgarskolan ska vara ett hållbart miljöval. Därför är vi på Medborgarskolan i Mälardalen sedan hösten 2016, miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas.

Läs mer om vårt Miljöarbete

Dela med dig av din kunskap, inspirera andra och utvecklas själv! Som kursledare på Medborgarskolan blir du en del av folkbildningen och får en unik möjlighet att dela med dig av ditt intresse och det du brinner för.

Läs mer och ansök här!

Vi erbjuder professionella utbildningar för professionella människor - nu utökar vi kursutbudet med Företagsutbildningar i hela Mälardalen. Läs mer om lediga tjänster och ansök idag!

Läs mer

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan