Kika in på vår betawebb

Snart lanserar vi vår nya webbplats. Vill du testa den redan nu? Sök kurser och evenemang på vår betawebb.

Tillbaka till Näringslära

Kostens och näringens betydelse för hälsan - Sommarkurs!

Innehåll
Kostens inverkan på vår hälsa blir alltmer uppmärksammad och accepterad. Det blir mer och mer känt att en viss typ av mat ökar risken för sjukdomar och viss mat minskar risken, framförallt hjärtkärlsjukdom, diabetes och cancer. I den här kursen får du först och främst lära dig vad näring är. Vad är egentligen vitaminer, mineraler, fytonäringsämnen, proteiner, fetter och kolhydrater? Vad har de för funktion i kroppen och i vilken typ av mat finns den? Vi går igenom näringslärans grunder för att sedan gå vidare till hur det påverkar kroppen, hälsan och välmåendet. Vi kommer att diskutera olika populära dieter och hur viss typ av näring påverkar kroppens organ, hormoner och energi. Du får förslag på frukost, lunch och middagar som är bra för hälsan samt vissa praktiska hemuppgifter och recept att prova själv. Vad är det i maten som gör att det är bra eller dåligt för hälsan och vilken typ av mat minskar, respektive ökar, risken för sjukdomar? Några övriga ämnen som tas upp är hur kosten påverkar den mentala hälsan, energinivåer och inflammationer i kroppen.

Kursen innefattar bland annat;
- Grundläggande näringslära
- Energi och socker
- Mental hälsa
- Diskussion kring olika poplulära dieter
- Immunförsvaret, autoimmuna sjukdomar och känslighet emot vissa livsmedel (t.ex. gluten)
- Kroppens avgiftning
- Mage-/tarmhälsa och vikten av probiotika

Upplägg
Teori med praktiska hemuppgifter i form av recept att prova hemma mellan kurstillfällena. 


Vid fint väder är vi utomhus och njuter av den svenska sommaren
 
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Vi lär oss tillsammans och utifrån där vi befinner oss.

Kursledare
Lina Åhlen har en kandidatexamen i Nutritional Science (BSc Hons) från England. Hon har arbetat som skribent, bland annat för Näringsmedicinsk Tidskrift, och föreläsare inom området näring och hälsa under flera år. Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.
 
Kursmaterial
Inget kursmaterial krävs för kursen. Vi arbetar med av ledaren framtaget material.

Bra att veta
I våra lokaler finns kaffe och té att köpa.
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Anmälan

Dela med dig av din kunskap, inspirera andra och utvecklas själv! Som kursledare på Medborgarskolan blir du en del av folkbildningen och får en unik möjlighet att dela med dig av ditt intresse och det du brinner för.

Läs mer och ansök här!

Vi erbjuder professionella utbildningar för professionella människor - nu utökar vi kursutbudet med Företagsutbildningar i hela Mälardalen. Läs mer om lediga tjänster och ansök idag!

Läs mer

Ett seriöst och långsiktigt miljöarbete är en självklarhet för oss på Medborgarskolan. Att välja Medborgarskolan ska vara ett hållbart miljöval. Därför är vi på Medborgarskolan i Mälardalen sedan hösten 2016, miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas.

Läs mer om vårt Miljöarbete

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan