Tillbaka till Övrigt inom navigation

Oceanskeppare – Astronomisk navigation, Intresseanmälan

OBS! Denna kurs kommer att genomföras under hösten!

Vill du kunna navigera självständigt över världshaven med hjälp av himlakropparna?

Innehåll
Oceanskepparkursen ger kunskap om astronomisk navigering. Du får lära dig det du behöver kunna för att navigera självständigt över världshaven med hjälp av himlakropparna, med sextant, klocka och tabellverk. Vi lär oss också om publikationer som kan vara till hjälp vid oceansegling, storcirkelnavigering, ruttplanering. Dessutom tar vi upp ämnen som: väder, proviantering, klarering, utrustning, radio, säkerhet, särskilda omständigheter i tropisk navigering med mera. Tonvikten ligger vid att lära sig astronomisk navigering med hjälp av sol, måne, planeter och stjärnor. Självstudier kommer att krävas.

Upplägg
Kursen omfattar 3 x 45 min per tillfälle, vi träffas en gång i veckan under 10 veckor.
Teori blandat med övningar och sjökortsarbete.

Förkunskaper
Du måste ha tagit Förarintyget innan du går Oceanskeppare.

Kursledare
Kjell-Åke Wedin har lång erfarenhet från sjölivet och undervisar i alla nivåer från Förarintyget till Fartygsbefäl samt GPS och Radar. Han har varit kursledare i Medborgarskolans kurser i sjöliv under många år.

Det är något speciellt med våra kursledare! De delar med sig av sin kunskap på ett inspirerande och engagerat sätt i ämnet de brinner för.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Kostnad för kurslitteratur tillkommer. Boken Astronomisk navigation kan du själv köpa på www.bokus.com

Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du 5% rabatt hos www.bokus.com samt hos Akademibokhandeln. Rabatten gäller böcker, pappers- och kontorsvaror. Ange rabattkod medbo14 vid beställning hos Bokus, eller ta med din kallelse/faktura till Akademibokhandeln för att få tillgång till rabatten.

Tips på vidareutveckling
Medborgarskolan har också kurser i Kustskeppare och Utsjöskeppare.

Bra att veta
Är du medlem i Sundsvalls Båtklubb eller Sundsvall Njurunda Båtklubb får du 200 kr rabatt på kurspriset. Ange i så fall detta vid anmälan.
Oceanskepparkursen är ingen intygskurs vars kunskapskrav och innehåll regleras av NFB (Nämnden för båtlivsutbildning), men efter avslutad kurs får du den införd i din intygsbok.
Medborgarskolan har utbildat båtfolk i 40 år och erbjuder ett mycket brett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. För säkerhets skull - vänd dig till oss!

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala. Aviavgift om 50 kr/avi from avi nr två tillkommer vid delbetalning.

Anmäl dig till Medborgarskolans kurs, klicka på knappen ”Anmäl” i rutan högst upp till höger!

Anmälan

Du har väl inte missat Medborgarskolans galleri?
Galleri Granen är en mötesplats för samtidskonsten i Sundsvall och drivs sedan starten 2009 av Medborgarskolan.

Följ Granen

90-åriga Anna-Märta engagerar diskussionspigga pensionärer.

Läs vidare

Följ oss på Facebook..

Så får du uppdateringar om arrangemang och kurser där du bor!

Medborgarskolan på Facebook

Stort grattis säger vi till Ann Kock som är utsedd till Årets Kursledare 2015 av Medborgarskolan Region Mitt!

Läs mer