Tillbaka till Medie- och kommunikationsvetenskap

Grundläggande PR - Public Relations i praktiken, online, löpande starter

Medborgarskolans utbildning i PR fokuserar på praktiska kunskaper och färdigheter som gör att du får en god inblick i PR-branschen och vad det innebär att jobba med PR. Tonvikten i utbildningen ligger på praktiska färdigheter så vi ägnar mycket tid åt olika övningar och uppgifter. Kunskaper du kommer att ha nytta av oavsett om du tänker dig en framtid inom PR-branschen eller vill lära dig mer om PR för att bredda dig inom ditt nuvarande yrke.

Innehåll

Arbetsuppgifterna på en PR-byrå eller informationsavdelning är ofta mycket varierande men kan till exempel handla om att planera och genomföra pressaktiviteter, att skapa aktuella medielistor för presskontakter, att göra utkast till och korrekturläsa pressrealeaser eller andra texter, att distrubuera pressinformation till media, att skriva texter till och uppdatera hemsidor och intranät, att göra research, att redovisa resultat av PR-kampanjer, att medverka i upphandlingar m.m.

I kursen ingår följande moment:

  • PR-kunskap - Vad är PR? Att jobba med PR. Branschkunskap och att söka jobb i PR-branschen.
  • Mediekunskap - Olika typer av media. Vem läser vad? Så jobbar en journalist. Spelregler för radio och TV.
  • Mediarelationer - Att arbeta med medierelationer, pr-aktiviteter, pressreleaser och bilder m.m.
  • Redaktionella texter - Grundläggande skrivregler. Rubriksättning, Vad ingår i en pressrelease.
  • Skrivteori och skrivövningar - Viktiga saker att tänka på när man skriver. Hur man skriver korrekt och tydligt. Enkla typografiska regler och tips.
  • PR i sociala media - Hur man kan använda sociala media i PR och kommunikationsarbetet. Vilka är de viktigaste tjänsterna och verktygen?
  • Omvärldsbevakning, rapportering och utvärdering - Mediedatabaser, verktyg, att beräkna värdet av PR och pressklipphantering.

Upplägg

Kursen är upplagd på 7 avsnitt du har åtta veckor på dig att genomföra kursen.Du kan jobba med kursen var du än är, i din mobil, surfplatta eller på din dator. I ditt klassrum på nätet träffar du din kursledare och dina kurskamrater och du kan när som helst ställa frågor till kursledaren eller diskutera med kurskamraterna

Förkunskaper

Den här utbildningen kräver inga förkunskaper i PR, det är däremot viktigt att du har goda kunskaper i svenska

Kursledare

Carin Balfe Arbman har jobbat på PR-byrå i mer än femton år. De första åren som PR-assistent och senare som projektledare och seniorkonsult. Hon har erfarenhet från såväl större som mindre byråer och har arbetat med uppdragsgivare inom flera olika branscher, som t ex IT, läkemedel, mode, livsmedel och ideella organisationer. Idag driver Carin en egen PR-byrå.

Kursmaterial

Ingen extra kostnad tillkommer för kursmaterial.

Bra att veta

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 5% rabatt på www.bokus.com.

I Akademibokhandelns butiker kan du under samma period erhålla 10% rabatt på böcker, papper och kontorsvaror.

Anmälan