Tillbaka till Skönlitteratur och svenska

Berätta dokumentärt i skrift, radio och film

Skulle du vilja göra ett radioreportage om till exempel de hemlösas situation? Sätta ord på det du anser är fel i samhället? Eller kanske göra en film om din egen eller din mormors historia?
På denna kurs får du de grundläggande verktygen för att kunna berätta om det du tycker är viktigt i skrift, radio eller rörlig bild.

INNEHÅLL OCH MÅL
Det huvudsakliga målet är att deltagarna ska lära sig vad dokumentärt berättande innebär och dessutom få praktiska verktyg för att kunna skildra sin omvärld genom dokumentärt skrivande, radio och/eller film. Dessutom syftar kursen till att öka medvetenheten kring det dokumentära berättandet som genre.

UPPLÄGG:
Vi träffas 8 gånger under hösten och mellan gångerna kan deltagarna samla material till nästa kurstillfälle. Fokus kommer att ligga på praktiska övningar. Vi lär oss det grundläggande hantverket i sådant som
- Intervjuteknik
- Gestaltning och närvarokänsla
- Dramaturgi
- Att filma och spela in ljud
- Enkel ljud- och filmredigering
Under kursens gång reflekterar vi också över det dokumentära berättandets villkor: Vilka möjligheter och vilket ansvar har den som vill skildra verkligheten?
Vi läser, lyssnar och tittar på vad andra har gjort för att få inspiration. Dessutom diskuterar vi varandras alster.

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs. Däremot kan det vara bra att redan innan kursstart fundera på vad man skulle vilja berätta dokumentärt om.
Deltagarna bör vara 15 år eller äldre.

MATERIAL
Medtag gärna dator och/eller mobiltelefon för inspelning av ljud och bild.

KURSLEDARE
Birgitta Kontros och Astrid Adelgren
Brigitta Kontros är dokumentärfilmare och snart klar lärare, med lång erfarenhet av undervisning, bland annat som filmpedagog. Hon har även gått på författarskolan på Lunds universitet.
Astrid Adelgren är journalistutbildad på Skurups folkhögskola och har bland annat jobbat på Sveriges radio och HD-Sydsvenskan, samt som frilansskribent och lärare.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad till vuxenutbildning. Ledarna erbjuds kontinuerligt möjlighet att delta i vårt interna utbildningsprogram.

BRA ATT VETA
Invänta alltid kallelse till kurs!
Det går att dela upp betalningen av kursavgiften på flera tillfällen. Ange önskemål om detta vid anmälan.
För studentrabatt på kursavgift krävs intyg.

Vi på studieförbundet Medborgarskolan ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar. Folkbildning är en lärandeform där vi driver varandra framåt i gruppen genom ömsesidigt kunskapsutbyte. Det kan handla om stort och smått, lokalt och globalt eller fysiskt och distans. I klassisk folkbildning är medbestämmande i gruppen en viktig drivkraft.

Anmälan

Använd dig av Europarådets nivåskala och språktest innan du anmäler dig till en kurs. Nivåskalan är indelad i sex steg.

 

 

Enskild undervisning i språk finns på Medborgarskolan

Individuell undervisning

Behöver du konversationsträning, läxhjälp eller extra finslipning inför en resa eller konferens? Tillsammans med ledaren bestämmer ni när ni ska träffas och vilka mål du har.
Ange vilket språk du är intresserad av när du anmäler dig.

Flexibel kursstart

Missade du kursstarten? Du kan börja i språkkursen efter att en kursen har börjat. Du betalar för resterande gånger. Se under respektive språk eller kontakta oss så hjälper vi dig!

Som student får du 20 % rabatt på alla kurser om du har student-
kort för universitet eller högskola.