Tillbaka till Förarintyg

Förarintyg - intensiv

 • Grunderna i navigation
 • De vanligaste sjövägsreglerna
 • Tips om lämplig utrustning ombord

Med mera...

För en säker och rolig båtfärd inomskärs eller nära kust är det viktigt att alla kan hantera båten. Ett förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Har du ett Förarintyg får du också som regel rabatt på båtförsäkringen. Intyget är oftast också ett krav om du vill hyra båt, såväl i Sverige som utomlands.

Innehåll
Grunderna i navigation, arbete med sjökortet, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder, sjömanskap och knopar.
Vi följer krav och riktlinjer från Nämnden för Båtlivsutbildning (NFB).

Upplägg
Kursen går två helger i rad. Teori blandat med övningar och arbete med sjökortet. Båtpraktik är än så länge inte obligatorisk för förarintyget men rekommenderas starkt. Ingen praktik ingår i denna kurs.

Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs.

Kursledare
Christer Drangel innehar Fartygsbefälsexamen klass VIII och tillbringar den mesta av sin tid på våren/sommaren med att arbeta som skeppare på skärgårdsbåten M/F Anemon i Karlshamns skärgård.
Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Kurslitteratur tillkommer med ca 650-800 kr. I materialpaketet ingår kursboken, övningssjökort, transportör (sjökortslinjal) och passare. Kursboken vi använder är Fritidsskepparen. Sten Ramberg, Bengt Utterström, Norstedts förlag. ISBN: 978-91-1-303955-8.
Sjökortet är Övningskort 616, Nynäshamn - Dalarö med kort 6163 på baksidan. Materialet köper du enklast hos B&C Marine på Isolatorv10, Bilhuset vid ÖB, Tunbytorp i Västerås eller på Hjertmans butik i Västerås. På Hjertmans har du 15% rabatt om du tar med dig och visar din bokningsbekräftelse eller kallelse till kurs hos oss.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Bra att veta
Examination anordnas direkt efter avslutad kurs. Kostnad tillkommer med ca 450-500 kr och betalas direkt till förhörsförrättaren.
Efter genomgången kurs i förarintyg kan du gå kursen Kustskepparintyg. Med ett kustskepparintyg får du den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs.
Just nu utreder man förarintyg för vattenskoter. Förarintyget för fritidsbåt kan komma att bli giltigt även för vattenskoter så passa på att ta ditt redan nu!
För erhållande av Förarintyg gäller nedanstående:
- sökanden ska under kalenderåret fylla lägst 12 år.
- vid förhörets slut ska förhörsförrättaren meddela om förhöret godkänts eller inte.

Medborgarskolan har utbildat båtfolk i över 40 år och erbjuder ett mycket brett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. För säkerhets skull - vänd dig till oss!

Anmälan

 • Kurslokal: Medborgarskolan Västerås, Vasagatan 59, VÄSTERÅS (Karta)
 • Ledare: Christer Drangel
 • Start: den 12 november 2016
 • Dag och tid: Lördag, söndag 09:30-16:00
 • Kurstimmar: 28
 • Tillfällen: 4
 • Kursnummer: 23531
 • Pris: 1995 kr

Köpvillkor

Medborgarskolan Västerås VÄSTERÅS

Vasagatan 59, 72218 VÄSTERÅS
Telefon: 010-1575200

Medborgarskolan Västmanland
Vasagatan 59
722 18 Västerås

010-1575200
vasteras@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Västerås

Gratis kurser i svenska och samhällskunskap för dig som är asylsökande.
Free tuition in Swedish and Swedish Society for asylum seekers.

Mer information/ More information

Vill du veta mer om replokaler och musiksamarbeten i Mälardalen? Kontakta någon av våra Verksamhetsansvariga så berättar vi mer!

Läs mer här!

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan