Tillbaka till Kustskepparintyg

Kustskepparintyg

  • B-körkort på sjön
  • Nu kan du lämna skärgården och segla på öppet hav
  • Segla/kör en båt som är längre än tolv meter och bredare än fyra meter

Du har tagit ditt Förarintyg och känner att du vill ge dig ut på öppna hav, kanske över Ålands hav eller till Gotland? Då ska du ta Kustskepparintyget. Har du en båt som är minst 4 x 12 meter så är Kustskepparintyget ett krav.

Innehåll
· Navigering utomskärs och till havs
· Sjökortsarbete
· Mörkernavigering
· Säkerhet ombord
· Deviation, missvisning, strömmar och avdrift
· Båtpraktik (dag- och mörkernavigering)

Vi följer NFBs (Nämnden för Båtlivsutbildning) krav och riktlinjer.

Upplägg
Teori varvas med praktiska övningar. Det är bra om du kan göra övningsuppgifter mellan kurstillfällena. Efter avslutad kurs anordnas prov för Kustskepparintyg. OBS! Kursen kommer att ha uppehåll en vecka (v. 44). Kursen har därför sitt sista kurstillfälle på torsdagen i v. 49. Därefter planeras examinationen in.

Båtpraktik
Båtpraktik är obligatorisk för kustskepparintyget men även mörkerpraktik rekommenderas starkt. Praktiken ordnar du själv. Den ingår inte i denna kurs.

Förkunskaper
Förarintyg samt intyg om genomfört dagpraktikpass är ett förkunskapskrav för att få Kustskepparintyg.

Kursledare
Christer Drangel innehar Fartygsbefälsexamen klass VIII och tillbringar den mesta av sin tid på våren/sommaren med att arbeta som skeppare på skärgårdsbåten M/F Anemon i Karlshamns skärgård. Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Kurslitteraturen ingår inte i kursavgiften. Du behöver kursboken, sjötrafikföreskrifter, Kort 1, övningssjökort, transportör (sjökortslinjal) och passare. Vi använder boken ”Fritidsskepparen” ISBN 9789113039558.
Lättast köper du både kursbok, arbetsbok och material hos Hjertmans båttillbehörsbutik i Uppsala. Ta med din bokningsbekräftelse eller kallelse så får du 15% rabatt på ditt köp.

Examination
Kostnad för att skriva upp för Kustskepparintyget är 450 kr och betalas kontant vid provtillfället. Du ska ha fyllt 15 år för att skriva prov. Examinationsdatum meddelas under kursens gång.

Kurslokal
Kurslokalerna på Vasagatan 59 i fyra våningar är handikappanpassade med hiss. Parkering finns vid Mälardalens högskola och vid Blåsboplanen. På våning 4 finns kaffe- och varuautomat.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Bra att veta
Medborgarskolan samarbetar med Svenska Sjö.
När du tagit Förarintyget eller Kustskepparintyget och dessutom är medlem i en båtklubb så får du 20 % rabatt på försäkringspremien hos Svenska Sjö. Kontakta Svenska Sjö för att tillgodogöra dig rabatten.

Anmälan

Nyfiken på Omställning/Transition?
Under hösten kan du gå kurs i samarbete med Omställning Västerås och lära dig mer.

Läs mer!

Vill du veta mer om replokaler och musiksamarbeten i Mälardalen? Kontakta någon av våra Verksamhetsansvariga så berättar vi mer!

Läs mer här!

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan