Tillbaka till Bild- och formkonst

Oljemålning - varannan vecka

Lär dig bemästra oljemåleriet! I en kurs som ger dig allt från de grundläggande kunskaperna till det individuella uttrycket får du lära dig det du behöver för att skapa dina egna oljemålningar från början till slut. En god vägledning med tips och råd gör att du hittar rätt från början och kan koncentrera dig på det väsentliga, ditt eget skapande, i en kreativ samvaro med andra kursdeltagare.

Innehåll

I kursen går ni igenom:
teckning
valörer
färgtemperaturer
komposition
färgblandning.

Teori och praktik varvas samtidigt som ni får ledarledda demonstrationer. Läraren exemplifierar ibland det teoretiska med korta oljemålningsdemonstrationer, visar huvudprinciperna för det som har sagts, som ett stöd för elevernas egna arbete. Läraren ger förslag varje tillfälle på något att måla, såsom stilleben, måla från foto eller levande modell.

Upplägg
Kursen går en gång varannan vecka under sex veckor (tre tillfällen). Varje tillfälle är mellan 10.00-14.00. Eventuella lov eller uppehåll bestäms i samråd mellan ledare och deltagare.

Förkunskaper
Kursen välkomnar både nybörjare och fortsättare.

Kursledare
Ragnar Österlund som leder denna kurs har jobbat som konstnär på heltid och har mångårig erfarenhet av oljemåleri. Han målar både landskap, stilleben, porträtt och figur. På hans hemsida, www.ragnarosterlund.se <http://www.ragnarosterlund.se> kan du se bilder på en del av hans verk. Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Penseltvätt ‘Färgrikets Skonsam Förtunning 222’ (250 ml), rå linolja (250 ml), vitgrundad målarduk eller pannå i storlek A4 eller större, flata penslar i svinborst för oljemålning (nr 2, 4, 6 och 10), målarkniv (storlek 4), flat palett för oljemålning av trä eller plast (gärna 30 cm bred eller mer), palettkoppar (1-2 st), maskeringstejp, en stor rulle hushållspapper. Oljefärgerna röd, gul, blå, ockra, brun, svart och vitt.
Det arbetsmaterial du behöver finns att köpa på www.artistica.nu <http://www.artistica.nu> eller www.zinkvit.se <http://www.zinkvit.se>
Som kursdeltagare erhåller du ett rabattkort på Upsala färg på 10%, det går även bra att köpa ditt kursmaterial där.

Bra att veta
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vi träffas varannan vecka!

Vi håller till i våra hantverkslokaler i Ekeby Bruk - Hantverkscentrum.

Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka innan start.

Anmälan

Vill du veta mer om replokaler och musiksamarbeten i Mälardalen? Kontakta någon av våra Verksamhetsansvariga så berättar vi mer!

Läs mer här!

Gratis kurser i svenska och samhällskunskap för dig som är asylsökande.
Free tuition in Swedish and Swedish Society for asylum seekers.

Mer information/ More information

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor