Tillbaka till Förarintyg

Förarintyg för båt helgkurs

 • Grunderna i navigation
 • De vanligaste sjövägsreglerna
 • Tips om lämplig utrustning ombord

Med mera...

För en säker och rolig båtfärd inomskärs är det viktigt att flera ombord har kunskap om sjölivet. Kursen innehåller grunderna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, miljötänkande, sjöväder och sjömanskap. Efter avslutad kurs anordnas prov för Förarintyg.

UPPLÄGG:
Vi träffas två helger under hösten, 8-9/10 och 22-23/10, kl 09.00-16.00 alla dagar samt en kväll för examination (oftast i samband med sista kursdagen). Du erbjuds praktikpass på båt i Vättern under kursen, vanligtvis ligger detta pass lördagen eller söndagen under helgen mellan de två kurshelgerna. Praktikpasset tar 4 timmar att genomföra och utgår från Motala hamn.

Då kursen är en helgkurs krävs egenstudier av dig mellan tillfällena.

Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

LEDAREN:
Sven Johanson, som har lång erfarenhet av sjöliv och kursverksamhet. Han är sedan flera år ledare inom Medborgarskolans ämnesområde Navigation & Sjöliv.

Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

FÖRKUNSKAPER:
Minimiålder 12 år. Det krävs inga förkunskaper, men det är en fördel om du har lite båtvana. Kursen kräver intensivstudier.

KURSMATERIALET:
Fritidsskepparen av Ramberg-Utterström (2011), övningssjökort 616 (WGS-84) förare ost, passare och transportör, penna o linjal
Kan beställas från www.bryggboden.se, www.jure.se eller www.nautiska.se. Kan även finnas på Akademibokhandeln på Nygatan.
Viktigt att kursmaterialet är med till första träffen. På den skriftliga kallelsen du får när kursen ska starta, står vad du behöver köpa.

Kostnad för kursmaterial (ca 500 kr), examination (450 kr) och eventuell praktiktur (500 kr) tillkommer.

BRA ATT VETA:
Du som är medlem i en båtklubb får 10% rabatt på kursavgiften, uppge ditt medlemsnummer vid anmälan. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt, om du anger "Svenska Sjö" och ditt kundnummer i noteringsfältet. Rabatterna kan ej kombineras

Vi reserverar oss för eventuella förändringar alternativt inställd kurs. Invänta därför alltid skriftlig kallelse i din brevlåda ca en vecka innan kursstartdatum som en bekräftelse på kursstart. Med kallelsen kommer även fakturan på kursavgiften.

Anmälan

 • Kurslokal: Linköping Medborgarskolan, Collegium, Teknikringen 7, LINKÖPING (Karta)
 • Ledare: Sven Johanson
 • Start: den 8 oktober 2016
 • Dag och tid: Lördag 09:00-16:00
 • Kurstimmar: 30
 • Tillfällen: 4
 • Kursnummer: 74912
 • Pris: 2295 kr

Fullsatt

Linköping Medborgarskolan LINKÖPING

Collegium, Teknikringen 7, 58330 LINKÖPING
Telefon: 075-241 68 30

Medborgarskolan Linköping
Teknikringen 7
58330 LINKÖPING

075-241 68 30
linkoping@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Linköping

Följ oss på Facebook och Instagram!

InstagramFölj oss på Facebook!

Rabatter för dig som läser på Medborgarskolan

Om du går en kurs hos oss kan vi erbjuda dig rabatter bla. på kurslitteratur.

Rabatter på böcker

Rabatt på sjölivskurs och båtförsäkring

Inga problem!

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

075 - 241 68 30
(Regionens kundtjänst)

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor