Tillbaka till Kultur- och samhällsgeografi

Mineral och innovationer-grunden till Sverige av idag

Innehåll
Järn och skog, två viktiga råvaror har tillsammans med innovatörer lagt grunden till det svenska industrisamhället. Bygder som för hundra år sedan blomstrade är idag ganska öde och byggnaderna har blivit museum. Vi reser till bergslagsbygd och första stopp blir i Grythyttan där vi intar förmiddagskaffe. Resan går sen till en av världens mineralrikaste platser, Långban. Av de ca 300 mineraler som finns där, en del unika, har brytningen av järnmalm varit dominerande. Så sent som 2011 upptäckte man här en ny mineralart som fick namnet Långbanshyttanit. Här i Långban föddes bröderna John och Nils Ericsson. Vi får en guidad tur i området och får i museet bl.a. följa hur John Ericsson byggde pansarskeppet Monitor innan vi intar lunch i Anna Karolinas kök i John Ericsson gården.På eftermiddagen besöker vi Lesjöfors, starkt förknippat med järnframställning, familjen deGeer och bandysporten. Där får vi veta mer om arbetarnas villkor och besöka museets uppbyggda arbetarhem. Efter eftermiddagsfika går resan hem till Örebro via Filipstad.

Bra att veta
Avresa från Fredsgatan 08.15 och Eurostop 08.30. Åter i Örebro ca 18:00, Min 40 - max 48 deltagare.

Pris>/b>
505 kr
Ansvariga: Gertrud Åsman, 070-449 73 56 och Annica Westergren 070-5465185

I samverkan med Aktiva Seniorer

OBSERVERA
Anmälan kan endast göras via Aktiva Seniorers anmälningsblankett eller genom att besöka eller ringa Aktiva Seniorers expedition, 019-10 29 29. Vänligen observera öppettiderna: Må-To 10.00-12.00.

Anmälan

Söker du replokal?

Har du ett band men ingenstans att repa? På Medborgarskolan har vi replokaler och musikhus runt om i landet. Lokalerna är öppna för alla åldrar och här spelar du musiken du själv vill. Vissa av lokalerna är komplett utrustade, perfekt för dig som som precis börjat med musiken. Vi har lokaler i Karlstad, Säffle och Örebro.

Inom Medborgarskolans bandverksamhet finns idag hundratals musiker, unga som gamla, från hårdrock till folkmusik. Banden får bland annat hjälp med lokaler, utbildningar, material och coachning.

Kontakta Eva Olsson, 076-317 81 92, eva.olsson@medborgarskolan.se

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor