Tillbaka till Näringslära

Kostens och näringens inverkan på hälsa - Nyhet

Vill du ha en större förståelse för vad näring är och hur det påverkar kroppen och hälsan? Visste du t.ex. att den största delen av immunförsvaret finns i tarmen och att kosten har en direkt inverkan på tarmhälsan? Vill du veta vad du kan göra för att minska risken för att du eller någon i din familj blir sjuk? Vill du ha mer energi och känna dig piggare? Genom att gå den här kursen ökar du din förståelse för hur näringen i maten du äter påverkar din hälsa vid varje måltid.

Innehåll
Kostens inverkan på vår hälsa blir alltmer uppmärksammad och accepterad. Det blir mer och mer känt att en viss typ av mat ökar risken för sjukdomar och viss mat minskar risken, framförallt hjärtkärlsjukdom, diabetes och cancer. I den här kursen får du först och främst lära dig vad näring är. Vad är egentligen vitaminer, mineraler, fytonäringsämnen, proteiner, fetter och kolhydrater? Vad har de för funktion i kroppen och i vilken typ av mat finns den? Vi går igenom näringslärans grunder för att sedan gå vidare till hur det påverkar kroppen, hälsan och välmåendet. Vi kommer att diskutera olika populära dieter och hur viss typ av näring påverkar kroppens organ, hormoner och energi. Du får förslag på frukost, lunch och middagar som är bra för hälsan samt vissa praktiska hemuppgifter och recept att prova själv. Vad är det i maten som gör att det är bra eller dåligt för hälsan och vilken typ av mat minskar, respektive ökar, risken för sjukdomar? Några övriga ämnen som tas upp är hur kosten påverkar den mentala hälsan, energinivåer och inflammation i kroppen, m.m.. När du efter kursen läser en artikel i tidningen, eller på nätet, om antioxidanter och fria radikaler kommer du att veta precis vad det är!

Kursen innefattar bland annat;
- Grundläggande näringslära
- Mage-/tarmhälsa och vikten av probiotika
- Energi och socker
- Immunförsvaret, autoimmuna sjukdomar och känslighet emot vissa livsmedel (t.ex. gluten)
- Kroppens avgiftning
- Diskussion kring olika poplulära dieter
- Mental hälsa


Upplägg
Kursen går en gång i veckan med fem sammankomster, samma dag och tid. Eventuella lov eller uppehåll bestäms tillsammans i gruppen och med ledaren vid kursens första tillfälle. Kursen omfattar 3x45 minuter per kurstillfälle.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Vi lär oss tillsammans och utifrån där vi befinner oss.

Kursledare
Lina Åhlen har en kandidatexamen i Nutritional Science (BSc Hons) från England. Hon har arbetat som skribent, bland annat för Näringsmedicinsk Tidskrift, och föreläsare inom området näring och hälsa under flera år.
Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Inget kursmaterial krävs för kursen. Vi arbetar med av ledaren framtaget material.

Bra att veta
Vi tar emot friskvårdskuponger. I våra lokaler finns en kaffeautomat. Vill du köpa kaffe, te eller en kopp varm choklad, ta med en 10-krona.

Alla kursstarter är preliminära. Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Anmälan

Hoppa på en kurs

Inga problem!

Det går oftast bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

010-15 75 200

Gratis kurser i svenska och samhällskunskap för dig som är asylsökande.
Free tuition in Swedish and Swedish Society for asylum seekers.

Mer information/ More information

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor