Tillbaka till Zoologi

Föredrag: Rovdjuren i myter och verklighet


Rovdjuren i myter och verklighet

Träffa Jan Fleischmann och Jonatan Borling som har mött/arbetat med flera av de vilda djur vi mest sett på tv-rutan eller läst om i sagoberättelser och i äventyrsromaner. Vi erbjuder en fascinerande föreläsning om kattdjur, äventyr och svenska stora rovdjur. Vi som presenterar detta är en äventyrlig naturfotograf och en biolog och har hållit en del föredrag tillsammans. Vi har även gjort boken Snöleopard som kom ut den 23 oktober 2014, den internationella snöleoparddagen . Den skildrar våra äventyr i Centralasiens höga berg där vi söker efter det skygga kattdjuret och om biologin, forskningen, hoten och vad som görs för att rädda den.
Jan Fleischmann har rest världen runt som naturfotograf och har bland annat mött jaguarer Brasilien, varit flera gånger i Indien för att leta efter leoparder, tigrar och snöleoparder och i Afrika för att möta lejon och leoparder. Han har mångårig erfarenhet som fotoreporter på Mariestadstidningen. Förutom snöleopardboken har han även gett ut böckerna Levande Vildmark, Jaguar, tiger, lejon, leopard samt Vilda möten på en tusendels sekund.
Jonatan Borling är biolog och arbetar med vilda djur. Han har bland annat jobbat med lodjur, varg, björn, älg, rådjur, hare, skogsfågel och utter i Sverige, med svartfotad katt i Sydafrika, med snöleopard, amurleopard och andra rovdjur på bevarandestationen Nordens Ark samt organisatoriskt bevarandearbete bland annat med rovdjurssymposier och för Svenska Rovdjursföreningen. Han är även fotograf och har besökt 19 länder.
Vi har skissat lite på en föreläsning som vi tror skulle kunna vara intressant för er. Vi har olika bakgrund och erfarenheter och pratar om olika saker tillsammans med härliga bilder.


Del 1 - I snöleopardens spår i Centralasien. Jan
Jonatan berättar om när han följde en konferens i Kirgizistan,.
Del 2 - De fyra stora rovdjuren i Sverige. Jonatan
Jan berättar om sina möten med vild varg i USA, Sverige, Ladakh (Indien).
Del 3 - Äventyr med tiger i Asien och jaguar i Brasilien. Eventuellt även lejon/leopard i Afrika, leopard i Asien och puma i Nordamerika och olika krokodiler som ofta förekommer i samma ekosystem som flera av de stora kattdjuren.
Jan Del 4 - Världens näst minsta kattdjur: svartfotad katt i Sydafrika. Vad hotas kattdjuren av och vad kan göras för att rädda dem? Människan och vår roll i världen. Rovdjur inom populärvetenskapen, heraldiken och som idrottssymboler.
Jonatan och Jan
Jan kan berätta om möten med; vithajar i Sydafrika, isbjörnar på Svalbard, komodovaraner på Indonesien och lite olika ormar.
Beräknad tid 1,5 till 2 timmar. Kan bli längre med inlagd fikapaus som kanske ändå krävs.
Jan Fleischmann och Jonatan Borling
Jan Fleischmann

info@janwildlifephoto.com

Anmälan

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

0500-48 25 15

Lokalkontor i Region Väst

Vi hjälper dig att knyta nya kontakter med arbetsgivare, hitta dolda jobb och vässa ditt jobbsök — utifrån dina behov. Tillsammans når vi längre.

Stöd och matchning

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan