Tillbaka till Övrigt inom navigation

Maskinbefäl klass VIII

En yrkesinriktad kurs vars mål är att säkerställa befälets kunskaper om fartygets maskinella utrustning. Utbildningen för dig som vill lära dig grunderna i hur stora och små fartygsdieslar fungerar. Maskinbefäl klass VIII krävs för att få framföra en båt med mer än 405 kW maskinstyrka i kommersiellt syfte.

Innehåll
Teoretisk kurs som omfattar
· Förbränningsmotorer
· Bränslen och smörjmedel
· Framdrivning
· Hydraulik
· Kylvatten
· Smörjoljesystem
· Bränslesystem
· Grundläggande ellära
· Drift och underhåll

Upplägg
Kurser är upplagd på totalt 9 kurstillfällen 1 ggn/vecka. Provtillfället tillkommer.
Det här är en teoretisk kurs.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Olov Jansson är teknisk chef på Wisby Tankers och är till sjöss stor del av året. Han är van kursledare sedan många år tillbaka hos oss på Medborgarskolan.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial
Kursmaterial finns att köpa på BC Marine på Isolatorvägen 10, 721 37 i Västerås.

Examination
Kostnad för att skriva upp för Maskinbefälsexamen Klass VIII är 1 250 kr inklusive moms och görs av Chalmers utsedd, kontrollant. Examinationsdatum meddelas under kursens gång.

Friskhetsintyg/Läkarintyg
Du ska själv ordna ett aktuellt läkarintyg för sjöfolk. Det är viktigt att det står "för sjöfolk" på intyget från läkaren. Detta utfärdas normalt av privatpraktiserande läkare för en kostnad runt 800-1 600 kr. Intyget är normalt giltigt i två år, men för inre fart är giltighetstiden fyra år om inte läkaren anger annat. Läkarintyget innehåller bland annat uppgift om syn och hörsel och är obligatoriskt för att avlägga examen.

Kurslokal
Kurslokalerna på Vasagatan 59 i fyra våningar är handikappanpassade med hiss. Parkering finns vid Mälardalens högskola och vid Blåsboplanen. På våning 4 finns kaffe- och varuautomat.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Anmälan

Nyfiken på Omställning/Transition?
Under hösten kan du gå kurs i samarbete med Omställning Västerås och lära dig mer.

Läs mer!

Vill du veta mer om replokaler och musiksamarbeten i Mälardalen? Kontakta någon av våra Verksamhetsansvariga så berättar vi mer!

Läs mer här!

Dela med dig av ditt intresse och utvecklas tillsammans med andra.

Så kan du bli kursledare

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor