Tillbaka till Förarintyg

3 kurser i en - Förarintyg med praktik och att köra motorbåt - i en och samma kurs

  • Grunderna i navigation
  • De vanligaste sjövägsreglerna
  • Tips om lämplig utrustning ombord

Med mera...

OBS: Kursstart tidigarelagd en vecka. Nytt startdatum är: 2016-10-06.

Nya båtägare - se hit!
Har du köpt din första motorbåt, tänker köpa eller tänker hyra? Tycker du att du inte har tillräckligt med kunskaper? Eller vill du bara öka dina nuvarande kunskaper? Kanske fler i familjen behöver kunna det mest nödvändiga? Det är tryggt med delad kunskap! Tycker du att det är knepigt att lägga till snyggt med din motorbåt i gästhamnen eller bensinbryggan? Problem i naturhamnen? Då är detta konceptet för dig!

Denna kurs är 3 kurser i en! Kursen för dig som är båtägare för första gången, kursen för dig som tagit steget att välja det härliga livet med att vara på sjön. I denna kurs lär du dig att navigera - att hitta i skärgården, du lär dig praktisk navigation i verkligheten samt att få köra motorbåt en dag med allt vad det innebär att praktiskt köra båten, lägga till, ankra, bemästra den levande kraften i vind och vatten i olika vindriktningar.

Ett Förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Med kunskapen du får när du tagit ditt Förarintyg blir din båtfärd både roligare och säkrare.

Innehåll
Del 1: Förarintyg innehåller grunderna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap. Del 2: På båtpraktiken - praktisk navigation - som följer NFBs rekommendationer får du pröva dina nya kunskaper i verkliga situationer, och mycket av det du lärt dig i klassrummet kommer att falla på plats. Del 3: Lär dig köra motorbåt, hantera den i hamn och på fjärd.
Du får möjlighet att skriva ett övningsprov innan det riktiga provet så att du kan känna dig trygg inför provskrivningen.

Upplägg
Denna kurs går under 5 kvällar samt en dag (alternativt 2 halvdagar) på sjön. Dessutom ingår föreläsningen "Väder till sjöss" med Anna Geidne, meterolog och navigationslärare. Det är bra om du kan göra övningsuppgifter mellan lektionspassen. Efter avslutad kurs anordnas prov för Förarintyg, se nedan.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Patric Seemann - Patric har Fartygsbefälsexamen klass VIII, är en kunnig, pedagogisk och uppskattad lärare. Patric utbildar i alla varianter av Förarintyg och Kustskeppare samt i praktiska motorbåtskurser och har lång erfarenhet av skärgård och båtar. Han fick sin första utbildning i flottan.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.
Kurserna hålls av mycket erfarna och utbildade båtlivsinstruktörer, med hög kvalitet och bra pedagogiska hjälpmedel. Nytt för i år är ett omfattande kompletterande digitalt presentationsmaterial till flera av
kurserna. Innehåller både text, bilder, bildspel, filmer, och pedagogiska exempel.

Kursmaterial
Materialet finns på plats vid första tillfället och faktureras i efterhand, ca 500 kr. Vi använder boken "Fritidsskepparen".
Kostnad för att skriva upp för Förarintyget är 450 kr och betalas vid provtillfället till NFB's förhörsförrättare. Du ska fylla 12 år innevarande år för att examineras för Förarintyg.

Utvecklingsmöjligheter
När du har tagit Förarintyget kan du fortsätta med Kustskepparintyget, SRC/VHF eller Radarintyget. Vill du lära dig att hantera båtmotorn, serva den och hitta mindre fel ska du gå Båtmekanikerintyget.

Bra att veta
Medborgarskolan samarbetar med Svenska Sjö.
När du tagit Förarintyget eller Kustskepparintyget och dessutom är medlem i en båtklubb så får du 20% rabatt på försäkringspremien hos Svenska Sjö. Kontakta Svenska Sjö för att tillgodogöra dig rabatten.
Förarintyget ger ofta rabatt på båtförsäkringen även hos andra bolag, samt krävs ofta om du skall hyra båt i Sverige eller utomlands.
Många båtklubbar kräver nu förarintyg. Båtpraktik ger dig praktiska färdigheter i att navigera och att hitta på sjön. Man övar också säkerhet.
Båtpraktiken följer NFB’s (nämnden för båtliv) riktlinjer, samt stämplas in i din intygsbok.
Motorbåtspraktik ger dig kunskap att hantera din motorbåt i hamnar, i olika vindriktningar och lägga
till vid Y-bom, kaj, eller naturhamn. Bemästra båten, propellerverkan, rörelse-, sväng-, vind- och
vågkrafter, och bli säkrare med bra tips. Denna praktik skrivs också in i din intygsbok.

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 5% rabatt på www.bokus.com.
I Akademibokhandelns butiker kan du under samma period erhålla 10% rabatt på böcker, papper och kontorsvaror.

Anmälan

Missa inte att vi erbjuder online-kurser i bland annat Förarintyg och Kustskepparintyg.

Läs mer om våra online-kurser!

Öka dina kunskaper inom segling, och skaffa dig ett seglarintyg. Vi har både steg 1- och steg 2-kurser. Läs mer om kurserna här!

Bemästra den levande kraften i båten; propellerverkan, rörelse-, sväng-, vind- och vågkrafter, och ta kommandot själv.

Du har tagit ditt Förarintyg och känner att du vill ge dig ut på öppna hav eller kanske åka båt när det är mörkt ute, då ska du ta Kustskepparintyget.

Visa kursstarter