Tillbaka till Kustskepparintyg

Kustskepparintyg

  • B-körkort på sjön
  • Nu kan du lämna skärgården och segla på öppet hav
  • Segla/kör en båt som är längre än tolv meter och bredare än fyra meter

Du har tagit ditt Förarintyg och känner att du vill ge dig ut på öppna hav eller kanske åka båt när det är mörkt ute, då ska du ta Kustskepparintyget. Har du en båt som är minst 4 x 12 meter så är Kustskepparintyget ett krav.

Innehåll
Navigering utomskärs och till havs
Mörkernavigering
Säkerhet ombord
Principerna för GPS, radar och SRC

Upplägg
Det är bra om du kan göra övningsuppgifter mellan sammankomsterna. Ett mörkernavigeringspass rekommenderas, Kostnad för det tillkommer. Vi följer NFBs rekommendationer.
Föreläsningen "Väder till sjöss" som hålls i Stockholm med Anna Geidne, meterolog och navigationslärare, ingår i kurspriset.

Förkunskaper
Förarintyg samt intyg om genomfört dagpraktikpass för Förarintyg är ett förkunskapskrav för att få Kustskepparintyg. Medborgarskolan anordnar dagpraktikpass för Förarintyg, kostnad för det tillkommer.

Kursledare
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Materialet finns på plats vid första tillfället och faktureras i efterhand, ca 450 kr. Prov anordnas för våra deltagare. Avgiften betalas direkt vid provtillfället till förhörsförrättaren, 450 kr.

Utvecklingsmöjligheter
När du har Kustskepparintyg, Radarintyg, SRC/VHF, Sjukvård och olycksfall ombord, Brand och Författningskunskap kan du skriva prov för Fartygsbefälsexamen klass VIII, som passar för dig som vill köra båtcharter eller taxibåt.

Bra att veta
Medborgarskolan samarbetar med Svenska Sjö.
När du tagit Förarintyget eller Kustskepparintyget och dessutom är medlem i en båtklubb så får du 20% rabatt på försäkringspremien hos Svenska Sjö. Kontakta Svenska Sjö för att tillgodogöra dig rabatten.

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 5% rabatt på www.bokus.com.
I Akademibokhandelns butiker kan du under samma period erhålla 10% rabatt på böcker, papper och kontorsvaror.

Anmälan

Öka dina kunskaper inom segling, och skaffa dig ett seglarintyg. Vi har både steg 1- och steg 2-kurser. Läs mer om kurserna här!

Lär dig bl.a. navigera utmed kontinenterna med tidvatten och utländska sjökort. Lär dig också om tullbestämmelser, floder, kanaler m.m.

Anmäl dig här!

Kursen ger dig en allmän information om hur du själv lätt kan avhjälpa enklare fel, som t ex impellerbyte och luftning av en diesel, filterbyten och åtgärder vid bränslestopp m. m.

Båtmekanikerintyget

Missa inte att vi erbjuder online-kurser i bland annat Förarintyg och Kustskepparintyg.

Läs mer om våra online-kurser!