Tillbaka till Övrigt inom navigation

El ombord

Det finns modern teknik ombord på de flesta fritidsbåtar i våra skärgårdar. Tekniken kräver gott om el, fungerande el. Under denna kurs får du förstående för elen ombord, du är dig vad som krävs och vad som är viktigt för att elektriciteten ska fungera ombord. Lär dig felsöka, om elen plötsligt inte fungerar. Lär dig förstå varför det blivit fel och lär dig åtgärda många av felen.
Kanske är det dags att byta ut nuvarande elsystem i båten, till ett nytt som klarar av det den nya tekniken kräver.

Innehåll
Kursen ger dig kunskap om hur elen ombord på en fritidsbåt är uppbyggd och hur den fungerar samt ellära.

Upplägg
Vid teoretiska genomgångar i klassrum på Hagagatan samt den praktiska delen av kursen i vår verkstad på Ingarö. Kursen går under tre tisdagar.

Förkunskaper
Kursen kräver inga förkunskaper.

Kursledare
Marcus Morberg kommer från Amfibiebataljonen som båtchef och maskinist. Han har också en livslång erfarenhet av skötsel och reperationer av fritidsbåtar. Marcus är auktoriserad säkerhetsbesiktningsman av fritidsbåtar.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Materialkostnad
Materialet finns på plats vid första tillfället och faktureras i efterhand, ca 275 kr.

Bra att veta
Medborgarskolan samarbetar med Svenska Sjö.
När du tagit Förarintyget eller Kustskepparintyget och dessutom är medlem i en båtklubb så får du 20% rabatt på försäkringspremien hos Svenska Sjö. Kontakta Svenska Sjö för att tillgodogöra dig rabatten.

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 5% rabatt på www.bokus.com.
I Akademibokhandelns butiker kan du under samma period erhålla 10% rabatt på böcker, papper och kontorsvaror.

Anmälan

Bemästra den levande kraften i båten; propellerverkan, rörelse-, sväng-, vind- och vågkrafter, och ta kommandot själv.

Öka dina kunskaper inom segling, och skaffa dig ett seglarintyg. Vi har både steg 1- och steg 2-kurser. Läs mer om kurserna här!

Du har tagit ditt Förarintyg och känner att du vill ge dig ut på öppna hav eller kanske åka båt när det är mörkt ute, då ska du ta Kustskepparintyget.

Visa kursstarter

Lär dig grunderna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap. Efter kursen anordnas prov för Förarintyg.

Visa kursstarter