Tillbaka till Matlagningskurser

Peruansk streetfood - Nyhet!

Peruansk streetfood
Det peruanska köket anses vara ett av de mest varierade och originella i världen tack vare dess blandning av olika matkulturer.
Inkarikets matkultur har smällt samman med spanska, afrikanska, kinesiska, japanska och italienska matinfluenser och gett upphov till en matkultur från ”fyra kontinenter i ett enda land”.

Den peruanska gatumaten har funnits sedan den koloniala tiden. Från tidigt på morgonen kunde det säljas mjölk, bröd och olika former av bullar för att senare på dagen kunna säljas lite mer matigare mat som exempelvis peruanska kroppkakor, så kallade "tamales", "humitas" och olika former av efterrätter osv. På senare tid har den peruanska gatumaten spritt sig ännu mer och nu finns den överallt. I parker, utanför köpcentrum, bagerier, i kvartershörn finns små stånd som från mycket tidigt på morgonen erbjuder allt från varma hälsodrycker, hälsoshots, smoothies, juicer till smörgåsar, för att senare på dagen kunna erbjuda riktigt traditionell peruansk mat på språng. Det kan vara allt från varma soppor, grillade spett gjorda på oxhjärta, så kallade "anticuchos" som serveras med goda traditionella chilisåser, potatis och salsa criolla. Perus traditionella huvudrätt "ceviche", olika former av smörgåsar. Men här talar man inte om vilka smörgåsar som helst utan då om en riktig "club sandwich" fylld med marinerad pulled chicken/pork, med avocadokräm, peruansk salsa, chilikräm, sötpotatischips, och goda efterrätter osv.

Innehåll
Under kvällen kommer vi att laga några av de typiska peruanska gatumatsrätterna. Då den peruanska matkulturen har influenser av 4 olika kontinenter, bör du förbereda dig på en riktig smakexplosion!

Upplägg
Kursdeltagarna jobbar i mindre grupper och får olika uppgifter enligt recept. Kvällen avslutas med gemensam måltid, därefter hjälper alla till att duka av och diska det sista av kärl och porslin.

Förkunskaper
Alla är välkomna

Kursledare
Regina Rojas Tena är född i Lima men flyttade till Sverige som barn. Har alltid haft ett brinnande intresse för matlagning och alltid haft det peruanska köket nära till hjärtat. Hon tycker dock om att experimentera i köket för att skapa nya matupplevelser.
Regina har även gått en raw food kock grundutbildning genom Medborgarskolan ledd av Ulrika Hoffer. Hon har därefter börjat utveckla de traditionella raw foodrätterna med inslag av peruanska smaker.

Kursmateria
Du får ett recepthäfte som innehåller de rätter vi kommer att laga. Kostnad för råvaror, recept och material ingår i avgiften.

Utvecklingsmöjligheter
Många andra spännande matkurser att välja mellan. Läs på Medborgarskolans hemsida.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/



Anmälan

Lär dig dig laga, smaka. Framförallt gröna råvaror som hettas upp till 42 grader. Mat vi mår bra utav. Gott, färgstarkt och med rätt näringstänk.

Läs mer om kursen här

Indien – curryns och den vegetariska matens förlovade land. Olika språk, religioner och kulturer har präglat seder, bruk och maträtter. Grönsakerna och de vegetariska rätterna dominerar.

Indisk matlagning

Surdegsbröd, fikabröd, glutenfritt bröd – lär dig baka riktigt gott bröd på någon av våra kurser!

Se alla kurser

Föreläsning med Peter Streijffert

Var fjärde matkasse slängs. Vi behöver vända trenden. Ta tillvara, minska på onödiga förpackningar och samtidigt laga bra, billig och god mat!

Torsdag 6 oktober