Tillbaka till Matlagningskurser

Peruansk chifa

Chifa - Kina och Peru möts.
Det peruanska köket anses vara ett av de mest varierade och originella i världen tack vare dess blandning av olika matkulturer.
Inkarikets matkultur har smällt samman med spanska, afrikanska, kinesiska, japanska och italienska matinfluenser och gett upphov till en matkultur från ”fyra kontinenter i ett enda land”.

Ikväll lagas fusionen chifa. Ordet "chifa" kommer från uttrycket "chi fan" som betyder "äta ris", vad kineserna försökte förklara var "att äta". De peruanska invånarna har sedan använt uttrycket för att benämna den fusion av mat som uppstod då den kinesiska matkulturen mötte den peruanska.

Kineserna kom till Peru runt 1850-talet för att arbeta på stora gårdar vid kusterna. De blev sedan kvar och bosatte sig i storstäderna och bildade kinesiska kvarter, de försörjde sig bland annat genom att sälja mat. Till en början importerade de sina råvaror som ingefära, soja och olika kålsorter men började sedan även odla dem i Peru för att kunna fortsätta laga sina traditionella rätter. På 1920-talet öppnades de första kinesiska restaurangerna som då kallades "chifa". Den högre societeten i Lima blev förtjust i de kinesiska smakerna, de sötsura såserna och de milda sopporna. Den kinesisk/peruanska maten är så populär i Peru att det i vissa städer finns fler "chifa" restauranger än peruanska traditionella matserveringar. "Chifa" skiljer sig från den traditionella kinesiska maten då den har peruanska influenser.

Innehåll
Under kvällen kommer vi att laga några av de mest typiska chifarätterna, som en förrättssoppa "sopa wantan", varmrätt "arroz chaufa eller tallarin saltado" wokat ris eller wokade nudlar och en chifainspirerad efterrätt.

Upplägg
Kursdeltagarna arbetar i mindre grupper och får olika uppgifter enligt recept. Kvällen avslutas med en gemensam måltid, därefter hjälper alla till att duka av och diska det sista av kärl och porslin.

Förkunskaper
Alla är välkomna

Kursledare
Regina Rojas Tena är född i Lima men flyttade till Sverige som barn. Hon har alltid haft ett brinnande intresse för matlagning och alltid haft det peruanska köket nära till hjärtat. Hon tycker dock om att experimentera i köket för att skapa nya matupplevelser. Regina har även gått en raw food kock grundutbildning genom Medborgarskolan ledd av Ulrika Hoffer. Hon har därefter börjat utveckla de traditionella raw foodrätterna med inslag av peruanska smaker.

Kursmaterial
Du får ett recepthäfte som innehåller de rätter vi kommer att laga. Kostnad för råvaror, recept och material ingår i avgiften.

Utvecklingsmöjligheter
Många andra spännande matkurser att välja mellan. Läs på Medborgarskolans hemsida.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Anmälan

Surdegsbröd, fikabröd, glutenfritt bröd – lär dig baka riktigt gott bröd på någon av våra kurser!

Se alla kurser

Frossa i choklad – lär dig göra chokladpraliner, tryfflar och sötsaker med choklad!

Se alla kurser

Lär dig dig laga, smaka. Framförallt gröna råvaror som hettas upp till 42 grader. Mat vi mår bra utav. Gott, färgstarkt och med rätt näringstänk.

Läs mer om kursen här

Indien – curryns och den vegetariska matens förlovade land. Olika språk, religioner och kulturer har präglat seder, bruk och maträtter. Grönsakerna och de vegetariska rätterna dominerar.

Indisk matlagning