Tillbaka till För kropp och själ

Meditation Medvetande och Medkänsla

Meditation är grunden till välbefinnande. Regelbunden meditation reducerar stress och ökar lugn, hälsa och välbefinnande, liksom förståelse för och medkänsla med dig själv och andra.

Du lär dig slappna av och fokusera. Du lär dig vara med dig själv, betrakta det som sker i ditt medvetande och stärker din förmåga att hantera svåra känslor, såsom sorg, rädsla, ångest eller ilska. Du lär dig möta dig själv och andra med vänlighet, omtanke och medkänsla. Livet kan innehålla mycket glädje, men betyder också förluster, sorg och otillfredsställelse. Det kan vara förlust av arbete, kärleksrelation, kroppslig funktion, sjukdom, dödsfall eller något annat. Vår förmåga att uppleva glädje och välbefinnande påverkas av hur vi ser på och hanterar svåra känslor, liksom på hur vi uppfattar verkligheten. Obearbetad sorg och orealistiska krav eller synsätt kan påverka oss djupt och mycket länge. I denna kurs tittar vi på hur medvetandet fungerar, liksom hur vi kan bearbeta förluster och hantera sorg och andra svåra känslor.

Vi använder olika meditationsövningar, reflektion och kommunikation för att öka medvetandets förmåga till koncentration och stillhet, liksom ökad självkännedom och medkänsla.

Innehåll
Denna kurs syftar till
- att ge ökad kunskap om medvetandet
- att ge metoder och förhållningssätt för fördjupad självkännedom, ökat välbefinnande och ökad medkänsla
- att ge ökad kunskap om förlust, sorg och sorgbearbetning
- att ge metoder och förhållningssätt att hantera svåra känslor och bearbeta förlust/sorg

Kursupplägget anpassas så mycket som möjligt till deltagarnas behov. Vi börjar med att bygga en stadig grund genom att lära oss grundläggande meditation. Vi tittar på hur medvetandet fungerar och vad sorg och sorgbearbetning handlar om. Därefter, om behovet finns och om gruppen känner sig redo, går vi vidare med att lära oss bearbeta specifika förluster. Det kan ske inom ramen för dessa 8 veckor eller i en fortsatt fördjupningskurs. Vi människor är olika och det är viktigt att dessa processer får ta den tid det tar.

Kursen baseras på modern vetenskap och buddhistisk lära kring medvetandet och meditation ett förhållningssätt som går ut på att minska känslan av otillfredsställelse, obehag och lidande och istället utveckla vänlighet, medkänsla och glädje, liksom förmågan att se klart på tillvaron. Lärarens egen erfarenhet av meditationens helande effekt vid sorgbearbetning har gett upphov till kursens dubbla fokus.

Upplägg
Veckokurs med en träff i veckan under 8 veckor. Det finns möjlighet till kontakt med läraren mellan kurstillfällena.

Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs.
Kursen är lämplig både för dig som inte mediterat tidigare och för dig som har mediterat en tid.

Kursledare
Carina Lindström Sundin är erfaren kursledare och meditatör med snart 30 års erfarenhet av meditation. Hon har arbetat som lärare och kursledare i många år, med kurser i bl a livskunskap, medmänskligt bemötande, ledarskap, krishantering, sorg, meditation och kommunikation. Hon är praktiserande buddhist sedan många år tillbaka. Det är något speciellt med våra kursledare! De delar med sig av sin kunskap på ett inspirerande och engagerat sätt i ämnet de brinner för.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Vi själva.

Bra att veta
Bär mjuka kläder, som inte stramar när du sitter i meditation. Sittställning i meditation: Du kan sitta med korslagda ben men det finns också andra alternativ. Det går lika bra att sitta grensle på kuddar eller sitta på en meditationspall. Har du problem med knän eller rygg kan du använda en vanlig stol. På kursen erbjuds du hjälp att hitta en sittställning som passar just dig.

Vid frågor om kursen kan du kontakta Carina Lindström Sundin 073-9835959.

Välkommen också till en Inspirationskväll där vi ger en kort introduktion till kursens tema och provar en enklare meditation:
Onsdag den 28 september kl 18.30-20.30

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala. Aviavgift om 50 kr/avi from avi nr två tillkommer vid delbetalning.

Anmälan

På Amplifieds musikhus i Gävle repar ni som band gratis. Vi hjälper er att utvecklas genom att bl.a erbjuda er spelningar och studiotid.

Läs vidare

90-åriga Anna-Märta engagerar diskussionspigga pensionärer.

Läs vidare

Följ oss på Facebook..

Så får du uppdateringar om arrangemang och kurser där du bor!

Medborgarskolan på Facebook

Stort grattis säger vi till Ann Kock som är utsedd till Årets Kursledare 2015 av Medborgarskolan Region Mitt!

Läs mer