Teckenspråk för hörande - Nybörjarnivå

Grundkurs i svenskt teckenspråk för hörande med hörande lärare.

Teckenspråket är de dövas språk. Visste du att Sverige var det första landet i världen att godkänna teckenspråket som dövas modersmål? Visste du att varje land har sitt eget teckenspråk och att det finns dialektala variationer inom länderna? Teckenspråket är ett eget språk, ett visuellt språk utan skriftspråk, ovanligt och stimulerande, med egen grammatik och syntax.
I Sverige har ca tiotusen döva teckenspråket som sitt modersmål. Dessutom används teckenspråk av personer som blivit vuxendöva och av en stor grupp hörselskadade.
Kan du teckenspråk har du säkert lättare att få jobb inom t ex vård och omsorg.


Innehåll
I nybörjarkursen lär du dig det svenska handalfabetet, tecken för att kunna berätta om dig själv, din familj och din vardag, ställa frågar och ge svar. Vi tar också upp något om skillnaderna mellan teckenspråk, tecknad svenska och TSS.

Vi använder oss av ett väl beprövat studiematerial speciellt framtaget för Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg: Tecken steg 1. I teoriboken för steg 1 får eleven bekanta sig med språket. Grammatik, struktur och uppbyggnad beskrivs och blandas med olika övningar. Till teoriboken finns det också en cd-skiva som innehåller filmade ord och meningar. I övningsboken finns det många olika övningar där elever jobbar enskilt eller tillsammans.
Utöver teckenspråket i sig pratar vi om teckenspråksanvändare så som döva, hörselskadade och dövblinda samt om tolkanvändning, texttelefon, Cochlea Implantat, litteratur och filmer.
Vi pratar om dövas situation i Sverige, hur den har sett ut både historiskt och hur den ser ut idag.

Upplägg
Vi träffas under 8 tillfällen 2 x 45 minuter.

Förkunskaper
Du behöver inga tidigare kunskaper i teckenspråk

Kursledare
Unn Thofelt har studerat teckenspråk sedan tidigt 90-tal och arbetat både som tolk och lärare i teckenspråk. Hon har även erfarenhet av att arbeta som tolk för dövblinda. Unn vill visa att teckenspråk är en angelägenhet för alla; en dörröpnnare i såväl yrkeslivet som i det privata. Passa på att ta del av hennes gedigna erfarenhet och pedagogiska kunnande.

Det är något speciellt med våra kursledare! De delar med sig av sin kunskap på ett inspirerande och engagerat sätt i ämnet de brinner för.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Teckenspråk Steg 1 - Lärobok fyrfärg, inklusive CD 254 kr
Teckenspråk steg 1 - Övningshäfte 122 kr
Kostnad för studiematerial tillkommer utöver kursavgiften. Medborgarskolan beställer material åt dig som du får i samband med kursstart.
Kostnad för frakt och moms tillkommer

Bra att veta
Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala. Aviavgift om 50 kr/avi from avi nr två tillkommer vid delbetalning.

Anmälan

  • Kurslokal: Medborgarskolan Jämtland/Härjedalen, Prästgatan 64 A, ÖSTERSUND (Karta)
  • Ledare:
  • Start: den 12 oktober 2016
  • Dag och tid: Onsdag 18:00-19:30
  • Kurstimmar: 16
  • Tillfällen: 8
  • Kursnummer: 54521
  • Pris: 1095 kr

Köpvillkor

Medborgarskolan Jämtland/Härjedalen ÖSTERSUND

Prästgatan 64 A, 83133 ÖSTERSUND
Telefon: 063-51 00 60

Jämtland-Härjedalen
Prästgatan 64
83133 ÖSTERSUND

063-51 00 60
ostersund@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Östersund

Amplified

För bandet!

På Amplifieds musikhus i Östersund repar ni som band gratis. Vi hjälper er att utvecklas genom att bl.a erbjuda er spelningar och studiotid.

Läs vidare..

Följ oss på Facebook..

Så får du uppdateringar om arrangemang och kurser där du bor!

Medborgarskolan på Facebook

Stort grattis säger vi till Ann Kock som är utsedd till Årets Kursledare 2015 av Medborgarskolan Region Mitt!

Läs mer

90-åriga Anna-Märta engagerar diskussionspigga pensionärer.

Läs vidare