Tillbaka till Utbildning för sjöfart

Bortom Horisonten - Att segla i nya farvatten

Bortom Horisonten
Drömmer du om att segla i nya farvatten? Lär dig mer om förberedelser och utmaningar som väntar bortom horisonten.

Innehåll
Målsättningen med kursen är att de som är nyfikna på att segla utanför Sveriges gränser, genom att hyra båt, jobba som besättning eller med egen långfärdsbåt, skall få kunskap för att kunna uppfylla sina drömmar genom att få en ökad kunskap om vad de största skillnaderna från skärgårdsseglingar är, vilka utmaningarna är och hur man kan möta dessa på ett bra sätt. Det inkluderar bland annat:
• Hur det är att segla 24/7 med nattsegling,
• Vaktsystem och att leva i en plattform som ständigt är i rörelse
• Väder, hur får man information, hur tolkar man informationen och hur hanterar man olika väderförhållande, bland annat hårt väder
• Vad är en bra båt för långfärdssegling, från skrovmaterial till båttyp. Vilken utrustning bör finnas ombord, alltifrån elektronik till säkerhetsutrustning.
• Hur får man besättningen att fungera och trivas ombord, oavsett om den är stor eller bara består av ett par.
• Tidvattnets påverkan på hur man navigerar och planerar seglingar (kursen inkluderar inte detaljkunskaper i tidvattensnavigation - för detta hänvisar vi till Utsjöskepparen).
• Hur navigationen skiljer sig, bland annat med att läsa vattendjup och botten med färger i vattnet, eye-ball navigation.
• Ankring på svaj och mot kaj eller land
• Tilläggning i marinor och vid kajer
• Myndigheter och dokument ombord
• Grundläggande sjukvård och sjösjuka

Upplägg
Fem sammankomster, 11/10, 18/10, 29/10, 30/10, 8/11. Tisdagkvällar 18.30-21.00 och helger kl 09.30-16.30.
Sammankomsterna kommer att ha en introduktion och presentation men också innehålla mycket gruppdiskussioner inom ramen för ämnet. Det är en teoretisk kurs som kan kompletteras med en praktisk del (minst en vecka) vid ett senare tillfälle ombord på en båt utanför Skandinavien där vi kan öva på mycket av det vi diskuterat. Det är dock en separat kurs som kan diskuteras under kursens gång om intresse finns.

Förkunskaper
Inga obligatoriska förkunskaper krävs, men för att få ut så mycket som möjligt bör man ha båtvana och gärna en önskan att utforska farvatten utanför de skandinaviska, oavsett om det är med hyrbåt eller på egen köl.

Kursledare
Magnus Lindén har en passion för segling, eller snarare den livsstil som båtar och segling gör möjligt. Under den största delen av sitt liv har han ägnat åt segling och båtliv och har loggat över 100 000 sjömil. Bland annat en tonårstid med träbåtar, en karriär som charterskeppare på världshaven, en period som frilansjournalist för båttidningar i kombination med leveransseglingar, en lugnare tid med familjeliv, 8-5 jobb och semestersegling i skärgården och nu en upptrappning av båtlivet igen med inköp av en Solitaire 52:a som ligger i Medelhavet.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Boken "Bortom horisonten" av Magnus Lindén (också kursledare). Kan köpas rabatterat av författaren antingen vid kursstarten eller genom att gå in på hans hemsida www.bortomhorisonten.nu

Utvecklingsmöjligheter
Vi har många kurser inom ämnet sjöliv. Se vidare här på vår hemsida.

Bra att veta
Medborgarskolan samarbetar med Svenska Sjö.
När du tagit Förarintyget eller Kustskepparintyget och dessutom är medlem i en båtklubb så får du 20% rabatt på försäkringspremien hos Svenska Sjö. Kontakta Svenska Sjö för att tillgodogöra dig rabatten.

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 5% rabatt på www.bokus.com.
I Akademibokhandelns butiker kan du under samma period erhålla 10% rabatt på böcker, papper och kontorsvaror.

Anmälan

Kursen ger dig en allmän information om hur du själv lätt kan avhjälpa enklare fel, som t ex impellerbyte och luftning av en diesel, filterbyten och åtgärder vid bränslestopp m. m.

Båtmekanikerintyget

Du har tagit ditt Förarintyg och känner att du vill ge dig ut på öppna hav eller kanske åka båt när det är mörkt ute, då ska du ta Kustskepparintyget.

Visa kursstarter

Missa inte att vi erbjuder online-kurser i bland annat Förarintyg och Kustskepparintyg.

Läs mer om våra online-kurser!

Lär dig bl.a. navigera utmed kontinenterna med tidvatten och utländska sjökort. Lär dig också om tullbestämmelser, floder, kanaler m.m.

Anmäl dig här!