Tillbaka till Utsjöskepparen

Båt, Utsjöskepparexamen

  • Ska du segla över de sju haven är detta kursen för dig
  • Lär dig hantera alla farvatten inklusive tidvatten och strömmar.

Det har blivit allt vanligare att ta sig ned till Medelhavet med egen båt. Utsjöskepparintyget omfattar det du behöver känna till för att göra denna färd säker. Tidvattenberäkningar, utrustning, nautiska publikationer, radiotrafik m m ingår i kursen. I fritidsbåt på dessa vatten är det nödvändigt att känna till regelverket CEVNI och hur man ska förhålla sig till yrkestrafiken.
När du läser utsjöskeppare tentar du även för kanalintyget. Fr o m den 1/1-17 måste man ha förarintyg, kustskepparintyg, båtpraktik, SRC för att få tenta kanalintyget.

INNEHÅLL
Här lär du dig att arbeta med bestikföring, om tidvatten och strömmar och hur de påverkar kurs och bärning. Långfärdsbåten och vilken utrustning den bör ha är ett annat viktigt moment, elektroniska hjälpmedel, nautiska publikationer, radiokommunikation, in- och utklarering i olika länder mm som är nödvändig för att klara en längre resa.

UPPLÄGG
Vi träffas två helger 18-19/3 och 1-2/4 kl 9-16 samtliga dagar, lunch kl 12-13.
Examinationen sker i slutet av sista dagen, den 2/4

LEDAREN:
Johan Bergsten har varit kursledare i alla navigationskurser som Medborgarskolan erbjuder sedan 1994. Han har jobbat på de stora haven i 11 år samt varit befälhavare på mindre passagerarfartyg sedan 1986, och har under hela sitt yrkesliv jobbat med sjöfart och utbildningar.
Johan har jobbat på sjöfartsverket i 6 år och driver sedan 10 år tillbaka ett rederi med en passagerarfartyg i Vätterns norra skärgård med utgångspunkt Askersund.

Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

FÖRKUNSKAPER
Förkunskaper: Förarintyg och praktikpass samt kustskepparintyg eller motsvarande kunskaper. Miniålder 15 år.

KURSMATERIAL
Kurslitteratur Yachtmaster av Royal Yachting Association ISBN 0-901501-80-8, ca 163 kr, t ex via adlibris.se samt sjökort 5055, beställs via nautiska.se eller bryggboden.se t ex.

EXAMINATION:
Kostnad för examination tillkommer och betalas på plats till kursförrättaren, kontant eller med kort. Examinationskostnaden för utsjöskepparintyget är 450 kr.

BRA ATT VETA
Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du sedan på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

Du som är medlem i en båtklubb får 10% rabatt på kursavgiften, uppge ditt medlemsnummer vid anmälan. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt, om du anger "Svenska Sjö" och ditt kundnummer i noteringsfältet. Rabatterna kan ej kombineras.

Saknar du din blå intygsbok? Kontakta NFB www.batlivsutbildning.se

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar alternativt inställd kurs. Invänta därför alltid skriftlig kallelse i din brevlåda ca en vecka innan start som en bekräftelse på kursstart. Med kallelsen kommer även fakturan på kursavgiften.

Anmälan

  • Kurslokal: Linköping Medborgarskolan, Collegium, Teknikringen 7, LINKÖPING (Karta)
  • Ledare: Johan Bergsten
  • Start: den 18 mars 2017
  • Dag och tid: Lördag, söndag 09:00-16:00
  • Kurstimmar: 30
  • Tillfällen: 4
  • Kursnummer: 77871
  • Pris: 2295 kr

Köpvillkor

Linköping Medborgarskolan LINKÖPING

Collegium, Teknikringen 7, 58330 LINKÖPING
Telefon: 075-241 68 30

Medborgarskolan Linköping
Teknikringen 7
58330 LINKÖPING

075-241 68 30
linkoping@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Linköping

Följ oss på Facebook och Instagram!

InstagramFölj oss på Facebook!

Rabatter för dig som läser på Medborgarskolan

Om du går en kurs hos oss kan vi erbjuda dig rabatter bla. på kurslitteratur.

Rabatter på böcker

Rabatt på sjölivskurs och båtförsäkring

Inga problem!

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

075 - 241 68 30
(Regionens kundtjänst)