Tillbaka till Matlagningskurser

Diplomutbildning: Näringslära VT 17 dagtid

Näringslära
Intresset för kostens betydelse för vår hälsa och vårt välmående har aldrig varit större än nu. Allt fler söker större förståelse för hur olika kosthållningar påverkar oss och ibland kan det vara svårt att sålla i djungeln av olika hälsopåståenden och kostinriktningar.
I takt med ett ökat intresse för kostfrågor, ökar efterfrågan på personer med kunskaper inom området.

Den här utbildningen vänder sig till dig som vill fördjupa din förståelse för hur kost och hälsa hänger ihop, och förstå hur kroppen fungerar, hur maten bryts ned och näringsämnen utvinns ur det vi äter.
Utbildningen är en grundläggande diplomutbildning i näringslära för dig som både vill lära dig mer om kostens betydelse för vår hälsa för egen del, men även för dig som redan idag arbetar med hälsofrågor, kanske som coach, friskvårdsansvarig, personlig tränare, löptränare eller gruppinstruktör. Kanske arbetar du redan eller vill arbeta praktiskt med mat, på hälsocafé eller restauranger. Även där krävs fördjupade kunskaper inom näringslära.

Kursinnehåll


- Matsmältning och grundläggande fysiologi
- Protein
- Kolhydrat
- Fett
- Vitaminer
- Mineraler
- Antioxidanter
- Kosthållningar och dieter
- Viktminskning
- Aptitreglering
- Kost och sjukdomar
- Kosttillskott
- Kost och träning
- Kost och psykisk hälsa
- Informationssökning och källkritik
- Sammanfattning

Upplägg och kurslängd


Utbildningen är uppbyggd kring föreläsningar och grupparbeten under lektionstid, däremellan tillkommer självstudier. Kurslitteratur är Martin Brunnbergs Modern näringslära och du kommer även att få tips på annan intressant litteratur. Givetvis går vi igenom hur man själv söker trovärdig information och följer den vetenskapliga forskningen.
Kursen ges dagtid torsdag och fredag vid 4 tillfällen (8 ggr), ca 60 studietimmar: 16-17/2, 23-24/2, 16-17/3 och avslutning 23-24/3.

Förkunskaper


Inga krav på förkunskaper, alla nyfikna är välkomna, särskilt med ett stort intresse för hälsa och näringstänk.

Diplom


För diplom krävs minst 80 % närvaro samt är godkänd i kursmomenten.

Kurslokal


Medborgarskolans Hus, Hagagatan 23 A,(T-bana Odenplan).

Avgift och anmälan


Kursavgift 9 995 kr, varav anmälningsavgift 1 000 kr. Kostnad för material/litteratur ingår i avgiften.

Kursledare


Ulrika Hoffer är kostrådgivare och journalist, och har specialiserat sig på matens inverkan på hjärnan, hur det vi äter påverkar vårt humör och energi - och tvärtom: Hur energi och humör påverkar våra matval och ätmönster. Hon är dessutom holistisk livsstilscoach och certifierad i Stahre-metoden, ett KBT-program för att bryta med känslomässigt ätande. Hon har hållit matlagningskurser med hälsoinriktning i Medborgarskolans regi i många är och sedan 2015 håller Ulrika även i Medborgarskolans raw foodkockutbilning.
Ulrika är författare till boken Råsmart familj, korad till "Årets måltidslitteratur", kategori hälsa 2011. I april 2014 gav Ulrika ut boken "Smarta sötsaker" som nu är översatt till fem språk. 2015 kom hennes bok "Good mood food - maten som lyfter humör och energi" ut och i januari 2016 släpptes boken "Ärlig mat". Läs gärna mer: www.rasmart.se

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln


Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Anmälan